[Tutorial+FAQs] CLUBBOX

More
12 years 11 months ago #3822 by borhan
OK...my pren semua aku nak tanya skit la...apa pendapat korang tentang clubbox? kalo nak banding ngan torrent mcmmana?.aku agak lama gak donlod pakai clubbox ni mmg melecehkan tapi yg bagusnya dia tak perlu seeder yg ramai mcm torrent.cuma masalahnya leceh....semuanya dlm bahasa korea...nyaris jer aku nak beli kamus korea.wahahhaaha..... <br><br>Post edited by: syuk, at: 2007/01/03 17:43
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 11 months ago #3824 by fungkur
Replied by fungkur on topic [Tutorial+FAQs] CLUBBOX
Sini aku ringkaskan cara guna clubbox dan sedikit info pasal benda ni:

Apa Clubbox ( CB ) ni sebenarnya?

- Clubbox adalah satu program yg membolehkan korang download &amp; upload file dr server dia. Tp memandangkan server dia kat Korea, maka banyak la bentuk2 bulat dan petak2 (tulisan korea) yg korang akan jumpa bila melayari website. Tp jgn risau, skrg ni banyak dah tutorial yg di translate ke English dan downloader dia skrg pun dlm English.

Kenapa guna Clubbox?

-Sbg alternatif lain kpd peer-to-peer software yg sedia ada. CB juga mempunyai kelebihan2 dan kekurangannya.
-Cth kelebihan:
    -korang x perlu upload/ share file ngan peer lain utk donlot file
    -x memerlukan seeder
-Cth kekurangan:
    -download rate x menentu.(bergantung jenis user: registered or not, tmpt korang, dsbnya.)
    - nak connect ngan file kdg2 senang, kdg2 susah. (bergantung popularity file)
    -kena guna Browser IE dan leceh skit.

Berapa max. download boleh naik?

-Terdpt 2 jenis users (registered &amp; non-registered). Utk kedua2 user ni, donlot rate di limit kan sehingga 50kB/s.
-Kelebihan registered user:
    -registered user boleh collect mileage point sambil mendonlot. Point ni kemudian nya boleh di tukar kpd kupon Quick-Download utk naik kan donlot speed.
    -sesetengah box memerlukan korang log in/jadi member dulu baru boleh donlot file. Jadi utk case cam gini, Cuma registered user je la yg bleh masuk.

-Limit donlot rate 50kB/s ni boleh dilepasi melalui 3 cara:
    -beli kupon Quick-download (yg aku rase biasa nya org mmg x buat)
    -tukar mileage point dgn kupon Quick-download. (yg biasanya org buat)
    -hack guna bad-browser. (ni cara keji)

-Dgn guna Quick-Download ni, download rate korang x di limit kan lagi.(bergantung kpd location/internet service korang &amp; popularity file, rate boleh naik setinggi 1000-5000kB/s cth. Korea ataupun serendah 5kB/s.)

Cam mana ni? Kat mana nak start?

-Mula2 x yah pening2 kepala pasal register/point/kupon/quick download dsgnya. Kita pegi yg basic dulu, cam mana nak download guna CB. Kalo lepas benda ni, barulah korang pikir benda2 kat atas tadi.
-Utk permulaan, aku letak beberapa link tutorial yg dah sedia ada kat internet. Step pertama adalah korang baca tutorial utk download shj.


Tutorial:
    -
www.jay-chou.net (tutorial mmg utk download je) Credit: JianDan[Ai] @jay-chou.net
- www.soompi.com kena register dulu baru boleh masuk forum- (Tutorial lengkap Clubbox. Utk cara men Download gi kat topic Downloading) Credit: happyroach@soompi[/ul]

-Sbrg masalah pasal clubbox boleh post kat sini. Tp kalo agak2 post korang x de org reply, maksud nya x de la manusia yg tau jwpn dia. Kat forum2 lain pun boleh try tgk, kot2 ada jwpn utk masalah korang tu. Cth forum lain:
    -
D-addicts
- Soompi [/ul]

- Utk tutorial lengkap CB dr soompi, aku dah pun bukukan dlm bentuk pdf file. Jadi kalo korang malas nak register masuk forum tu, boleh la donlot file ni .

-Selepas korang berjaya mendonlot guna clubbox, baru lah korang boleh try belajar benda lain cth: register, mileage kupon, quick download dsbnya. Tutorial utk benda ni dah sedia lengkap kat forum soompi dan file pdf yg aku bukukan tu.

Hack quick-download guna Bad-Browser

Seterusnya yg tinggal hanya lah cara nak hack quick-download guna Bad-Browser. Tutorial lengkap aku tulis kemudian (kalo aku rajin+ banyak masa). Nak ringkaskan cerita, ni la step2 yg korang perlu lakukan:
    -ada akaun CB
    -ada akaun kat D-addicts
    -register kat
www.badfriends.skynet.co.kr
-gi kat forum
http://d-addicts.com/forum/viewtopic_41049.htm
. Post kat sini bgtau korang nya:
*Badbrowser ID (yg korang baru register kat atas tadi)
*Location
dan tunggu sehingga akaun ko di activate (biasanya dia akan bgtau kat forum D-addicts tu. Rajin2 la check)
-lepas akaun ko diactivatekan, log in kat www.badfriends.skynet.co.kr dan download Bad Browser kat situ.
- Utk guide cam mana nak guna Bad Browser tu boleh donlot kat megaupload /forum D-addicts / badfriends via clubbox.
-Pastu ikut je la tutorial flash dia tgk berjaya x.[/ul]<br><br>Post edited by: syuk, at: 2007/01/04 09:19

<p>spit it out !</p>

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 11 months ago #3828 by delang
Replied by delang on topic [Tutorial+FAQs] CLUBBOX
aku tunggu fungkur, dengan clubbox byk gak jdrama ngan kdrama...huhuh..tak sabo nak donlod smpai pueh :P

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #4066 by anakmelayu
Replied by anakmelayu on topic [Tutorial+FAQs] CLUBBOX
aku dah guna lama gak CB ni

clubbox nih
-KENE BUKAK GUNA IE je
-laju dan stabil dlm 40kB/s ke atas
-mcm2 ada, provided ko pandai cari lah
-ada spyware + adware so kena pandai pilih bende nak dunload
-selain dari apa yg delang ckp, selagi ko on dan dunload guna CB, point ko akan naik
-slalunya ko kena register, cuz tak sume open to public

tutorial
www.d-addicts.com/forum/viewtopic.php?p=142500#142500
nak cari mende2
www.findclubbox.com/
yg aku slalu bukak
clubbox.co.kr/creidesca
clubbox.co.kr/naynay123 (sume ada)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #4517 by borhan
Replied by borhan on topic [Tutorial+FAQs] CLUBBOX
mcmmana ek nak kasi donlod tahap laju....x reti nak modified la pasal bahasa korea.....donlod dan tunggu jer lah.setakat ni aku rasa clubbox ni lagi laju dari torrent.lagi pun x payah peduli pasal seeder.err mcm ader spyware jer menda nih.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #4534 by venom_boy
Replied by venom_boy on topic [Tutorial+FAQs] CLUBBOX
aku dah try wat..siap ada tutorial bergamber agi...memang leceh coz suma bahasa korea...tp yg best bila donlot boleh cecah 5000kb/s tuk user dr korea sahaja...setakat ni aku tgh xplore..x start donot apa2 agi...kalo nak infor lebih bleh p wesite yg fung rekemenkan tu..tp suma tu kene register dulu..

tp aku ada prob skit...sapa tau nak isi benda cam dlm gambar ni??

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #4873 by fungkur
Replied by fungkur on topic [Tutorial+FAQs] CLUBBOX
venom_boy wrote:

aku dah try wat..siap ada tutorial bergamber agi...memang leceh coz suma bahasa korea...tp yg best bila donlot boleh cecah 5000kb/s tuk user dr korea sahaja...setakat ni aku tgh xplore..x start donot apa2 agi...kalo nak infor lebih bleh p wesite yg fung rekemenkan tu..tp suma tu kene register dulu..

tp aku ada prob skit...sapa tau nak isi benda cam dlm gambar ni??


oho.. rupenye tatau konsep clubbox lagi ye. bile korang create akaun korang akan dapat satu page personal dimana korang bole upload gak file2 korang kat situ untuk dikongsi dengan user yang lain. tapi selalunya ahli x buat asing2 sorg2. diorg pandai. diorg pakat ramai2 buat satu group dan upload file pada satu akaun yang sama.

contoh cam aku, bile create akaun baru, aku bole la dapat satu page/akaun aku sendiri dan bole namakan domain die dgn nama yg aku suka contohnya
clubbox.co.kr/fungkur ( clubbox.co.kr/<alias name&gt;)

rasanya korang mesti tamau upload ape2, sedut je la. pick your CB URL, korang letak je ape2 nama khas utk domain page share ko tuh..

<p>spit it out !</p>

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #4877 by venom_boy
Replied by venom_boy on topic [Tutorial+FAQs] CLUBBOX
o...cam tu ker????entahlah nak uplod ker x...aku nak sedut jer..huhuhuh...kalo rajin aku upload lah aper2...tp font aku x support abjad kat web tu...suma jadi huruf ?????? cam ni...hampeh....cam ner ek nak donlod font yg bleh support bahasa korea ni...???

maksih fung;)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 8 months ago #9919 by anakmelayu
Replied by anakmelayu on topic [Tutorial+FAQs] CLUBBOX
ko kene guna cd xp tuh baru support font korea...satu lagi clubbox nie takyah upload, mmg sedut jeh...(derang lagi galakkan ko sedut sebnyak munkin sbb setiap kali ko sedut dapat mata!!!)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.032 seconds