cakapsabah bah kita...

More
10 years 2 months ago #32176 by durian
hahaha... buli bah kalu kau... antara ayat yang paling popular digunakan di sabah.... kalu ada kemusykilan tentang bahasa sabah...
bah janganla segan2 mau menanya...
sia akan cuba bantu kamu urang kasi approved kamu punya bahasa sabah...
:positive: bagus bah

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #32225 by putery_1685
Replied by putery_1685 on topic cakapsabah bah kita...
Pa maksud buli bah kalu kau...nda pnah dgr pn sblm ni...slama sa tggal di matrix labuan, ni br first time dgr...

sa tau la skit bhs sabah ni....heheh....nda tau mo xplain peringkat mana suda.....heheh....

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #32241 by durian
Replied by durian on topic cakapsabah bah kita...
putery_1685 tulis:

Pa maksud buli bah kalu kau...nda pnah dgr pn sblm ni...slama sa tggal di matrix labuan, ni br first time dgr...

sa tau la skit bhs sabah ni....heheh....nda tau mo xplain peringkat mana suda.....heheh....


bagus2... buli bah kalu kau tu maksudnya......
apabila seseorang bersetuju menerima pelawaan/ajakan dari satu pihak lagi...
biasanya org tu akan menjawab ok/ya....
tapi di sabah... (trend skarng nilah) akan mengucapkan ayt tu..:positive:

semoga pembelajaran bahasa pada hari ni akan dapat membantu tuan Puteri santubong...:)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #32244 by putery_1685
Replied by putery_1685 on topic cakapsabah bah kita...
OOOOOO....patutla sa nda tau....bahasa skarang ni upanya.....bah...ok...apa lagi yg bleh dipelajari en durian...heheh....semangat suda ni :) ...:)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #32245 by durian
Replied by durian on topic cakapsabah bah kita...
pernah dgr... org sabah sebut aramaiti tak....?

ini pun popular jugak.... tapi dah lamer lah...:positive:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #32249 by putery_1685
Replied by putery_1685 on topic cakapsabah bah kita...
ooo....tu biasa dgr....aramaiti tu maksudnya....kumpul ramai2..contohnya utk fungkur gath tu.....aramaiti bah kita ke sana....heheh....btul ka sa ckp ni?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #32255 by Sky_Hanz
Replied by Sky_Hanz on topic cakapsabah bah kita...
putery_1685 tulis:

ooo....tu biasa dgr....aramaiti tu maksudnya....kumpul ramai2..contohnya utk fungkur gath tu.....aramaiti bah kita ke sana....heheh....btul ka sa ckp ni?


Owhh itu eay makna nya??? Aramiti = kompol ramai2.. baru tau nie :lol:
dpt la den blajo 1 perkataa sabah baru.. hehehe

So jemput la datag beramai2 ker Mini Gath pada hujung mggu nie.. :positive: :positive:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #32269 by durian
Replied by durian on topic cakapsabah bah kita...
Sky_Hanz tulis:

putery_1685 tulis:

ooo....tu biasa dgr....aramaiti tu maksudnya....kumpul ramai2..contohnya utk fungkur gath tu.....aramaiti bah kita ke sana....heheh....btul ka sa ckp ni?


Owhh itu eay makna nya??? Aramiti = kompol ramai2.. baru tau nie :lol:
dpt la den blajo 1 perkataa sabah baru.. hehehe

So jemput la datag beramai2 ker Mini Gath pada hujung mggu nie.. :positive: :positive:


aramaitie......

adalah ucapan yang diucapkan untuk memberitahu kepada orang lain bahawa terdapat majlis keramaian di suatu tmpat... contohnya di majlis perkahwinan atau mana2 jelah...

cth ayat : aramaitie.. jom kita pegi ker Mini Gath pada hujung mggu nie..

:positive: :positive:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #32441 by poQ
Replied by poQ on topic cakapsabah bah kita...
nah kau...

BAH NGAM LAH ITU geng..

aku pun org sabah juga nie.Baru jak join fungkur nie.

klu nak blaja bahasa pasar Sabah,silakan tah wang eh.

jan tah malu2..

membari supan nyamu..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #32442 by durian
Replied by durian on topic cakapsabah bah kita...
poQ tulis:

nah kau...

BAH NGAM LAH ITU geng..

aku pun org sabah juga nie.Baru jak join fungkur nie.

klu nak blaja bahasa pasar Sabah,silakan tah wang eh.

jan tah malu2..

membari supan nyamu..


ok bah tu geng....

ada dua urang sigu sudah gi fungkur nie....

urang2 semenanjung jangan segan jangan malu silalah bertanya....

p/s poQ jangan lupa kasihtau kawan2 lain... supaya join fungkur k....

fungkur :positive:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 2 months ago #32443 by nienakariena
Replied by nienakariena on topic cakapsabah bah kita...
wainah.. ada kelas sabahan sudah..
siuk nih...
bah chayo2 kamurang arr...
sigu sabahan...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 1 month ago - 10 years 1 month ago #33258 by durian
Replied by durian on topic cakapsabah bah kita...
sekadar info kawan2 di Fungkur...
Sebab baru2 ni seorang member gua kena \'sound\' ngan rakan sekerja dia di semenanjung.. gara2 terlepas cakap perkataan ni..

pant** - Jika di sabah maksudnya ialah punggung...


Tetapi jika di semenanjung maksudnya berbeza....

Jika kawan2 di Fungkur terdengar kawan2 Sabah saya terlepas cakap perkataan ni harap dimaafkan ya... tapi kalu memang sengaja korang bagi jak apa yang patut...

Lways cool :)
Last edit: 10 years 1 month ago by durian.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.396 seconds