makanlah budu sblm terlambat!!!

More
11 years 7 months ago #24359 by predator
The Budu..
> Misteri yang baru terungkap. Khazanah yang belum
> dikenali ramai tapi sudah lama diamalkan di Pantai
> Timur. Budu atau sos bilis
> yang berasal dari negeri Trg dan Klate ini mendapat
> perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat
> Jepun, Amerika , Australia , New Zealand dan Jerman.
>
Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki Gluthaione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser. Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan \"kuno\". Budu berpotensi untuk melawan radikal bebas sehingga dapat menghalang proses penuaan dan mencegah koroner jantung, diabetes, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal.
> Kajian mendalam juga mendapati budu turut
> mengandungi
> zat antibakteria penyebab diare, penurunan kolestrol
> darah,
> pencegah penyakit jantung dan hipertensi . Budu
> memiliki zat gizi
> yang lebih mudah dicerna,diserap dan dimanfaatkan
> oleh tubuh
> berbanding jenis protein yang lain.
> Khasiat budu yang diproses dari ikan bilis yang
> diperam
> terbukti mampu mengatasi masalah kanak-kanak yang
> menderita
> penyakit diare kronis akibat kurang zat pada tubuh.
> mampu menggalakkan pertumbuhan berat badan bagi
> golongan yang
> menderita penyakit diare kronis ini serta
> menyembuhkannya dalam
> waktu singkat.
>
> Ia juga dapat mempertingkatkan IQ kepada sesiapa
> yang
> memakannya,kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan
> akan
> memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta
> menguatkan neuron2 yang
> lemah.Pemakanan budu turut bertindak membantutkan
> pertumbuhan
> bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama
> gejala
> flatulensi dan kembung perut bagi kanak-kanak dan
> orang dewasa.
>
> 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu
> iaitu,vitamin
> larut air(vitamin B Kompleks) dan vitamin larut
> lemak (vitamin
> A,D, E dan K). Budu merupakan sumber vitamin B yang
> paling banyak
> menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1
> thiamin),
> vitamin B2(riboflavin), asid pantotenat, asid
> niasin, vitamin B6
> dan vitamin 12 (sianokobalamin).
> Secara saintifik, budu merupakan penyumbang utama
> vitamin B12 yang dihasilkan oleh bakteria klebsiella
> pneum! oniae dan
> Citrobacter frundiin - yang mana Vitamin B12 ini
> tidak dimiliki
> dari mana-mana sumber makanan laut, ikan-ikan dan
> daging-daging lain.
> Ianya perlu untuk pembentukan sel darah merah, di
> mana kekurangan
> vitaman ini mengakibatkan terjadinya penyakit anemia
> perisiosa
> (pucat), sakit perut dan berat badan menurun.
>
> Kadar Vitamin B12 dalam budu adalah di antara
> 1.5 sehingga 6.3 mikrogram per 100 gram bagi setiap
> satu hidangan atau 2 sudu besar. Jumlah ini jauh
> lebih cukup untuk
> keperluan badan manusia dalam sehari. Dengan adanya
> vitamin
> B12 para pengamal diet jaga badan) tidak perlu lagi
> merasa khuatir akan kekurangan vitamin B12 di dalam
> badan. Selain
> pembekal kepada protein yang tinggi, ia turut
> mengandungi mineral makro
> dan mikrodalam jumlah yang cukup.
> Jumlah mineral zat besi, kalsium dan magnesium
> adalah
> sebanyak 9,39, 2,87 dan 8.05mg bagi setiap 100 gram
> budu. Budu
> juga mengandungi zat antioksidan dalam bentuk
> isoflavon. Seperti halnya
> vitamin C, vitamin E dan karotenoid, isoflavon juga
> merupakan
> >antioksidan yang sangat diperlukan oleh tubuh untuk
> menghentikan reaksi
> pembentukan radikal bebas.
> Radikal bebas merupakan atom atau molekul yang
> mempunyai satu atau lebih elektron yang tidak
> berpasangan, sehingga menjadi
> sangat aktif hingga menyebabkan ketumbuhan tumor,
> kanser, penuaan
> dan kematian sel.
> Radikal bebas didapati berpunca dari makan seharian
> yang dimakan dan juga dari reaksi yang terjadi di
> dalam tubuh. Adanya
> >antioksidan didalam budu akan mencegah pembentukan
> radikal bebas
> >tersebut.
> Kebiasaannya di dalam apa jua jenis ikan terdapat 3
> jenis isoflavon! (unsur antioksidan) iaitu
> daidzein,glisitein dan genistien.
> Pada budu, di samping 2 jenis unsur ini, terdapat
> juga
> antioksidan faktor 11 (6, 7, 4 trihidroksi soflavon)
> yang mempunyai sifat
> antioksidan paling kuat
> dibandingkan isoflavon dalam ikan-ikan lain.

Penelitian yang dilakukan di University North Carolina , Amerika Syarikat menemukan bahawa unsur genestein dan phytoestrogen yang terdapat pada budu terbukti dapat mencegah penyakit kanser, proses penuaan dan kanser payudara . Penyakit jantung koroner (PJK) merupakan salah satu bentuk kelainan pembuluh darah koroner akibat penumpuan lemak di dalam dinding pembuluh darah iaitu satu keadaan yang disebut aterosklerosis. Ini mungkin disebabkan oleh faktor usia, pemakanan, jantina dan keturunan. Manakala faktor dimodifikasi adalah peningkatan kadar lipida darah (hiperkolestrolemia), hipertensi, obesiti, stress dan kurang aktiviti lasak.Pemakanan budu yang mempunyai sifat hipokolesterolemik (menurunkan lemak darah) seperti kandungan protein,serta makanan, niasin, vitamin E, karotenoid dan kalsium. Satu ujikaji rambang yang dijalankan mendapati pengambilan budu sebanyak 150 gm sehari selama 2 minggu dapat menurunkan kadar kolestrol ke tahap luar dari jangkaan. Selain dari sumber protein yang berkualiti tinggi,budu turut dikenali sebagai sumber serat(dietary fiber) yang baik.

Kandungan serat didalam budu mampu mencapai di antara 8 hingga 10% bagi setiap 100 gm. Ia menyumbangkan kepada 30% dari jumlah serat yang dianjurkan oleh National Cancer Reserach. Berbanding serat di dalam ikan-ikan atau sumber protein lain, serat pada tempe (Farmasi Anis: tempe atau budu?) lebih mudah untuk dicernakan. Dari apa yang dinyatakan ini jelas sekali bahawa khasiat serta kebaikan sepiring budu yang dimakan bersama hidangan nasi pagi, tengahari dan malam melampau jangkauan yang anda fikirkan.
Budu umpama seteguk air multivitamin yang menyumbang kepada pelbagai keperluan untuk tubuh badan. so minumlah budu mcm minum air mineral ( kalau boleh ) ........he he
he hr
Wallahu a\'lam...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 7 months ago #24360 by hamdi
biar betul nih??
kalo betul, nanti aku order dari nenek aku...
sedozen budu...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 7 months ago #24362 by erryzx_
area kl nie mne nak cari arr breder.,.,.,?
huhu, klu wat minum sarapan pagi bag0s nih,,..,

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 7 months ago #24364 by guydacosta
sapa mau budu.. boleh order sama guy.. ekeke~~~
nanti guy pi cari kat pasar payang.. huhu~~
cepat2 sebelom terlambat..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 10 months ago #30696 by fazna_cute
yg penting adalah sy mmg x suka budu sejak sy kecil lagi..
nikmat sgt kaa mkn budu?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 10 months ago #31795 by cik_mawar
:ohmy: ;) :) balik nie cari budu...boh lam piring + bawang + cili api + perahan limau...huhuhu lapor2....:positive:


Semoga hidup kita diberkati..amin

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 10 months ago #31873 by fazna_cute
cik_mawar tulis:

:ohmy: ;) :) balik nie cari budu...boh lam piring + bawang + cili api + perahan limau...huhuhu lapor2....:positive:


Semoga hidup kita diberkati..amin


best kaa kalo bat mcm tue?:unsure: :ohmy:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 10 months ago #31888 by Sky_Hanz
Bagus artikel predator tu, kawe nak mkn jugak la.. :lol:

fazna_cute tulis:

yg penting adalah sy mmg x suka budu sejak sy kecil lagi..
nikmat sgt kaa mkn budu?



Nak tau nikmat xnikmat cik try mkn dulu,mana ade org tau nikmat xnikmat dgn bertanya jerr.. kena la cuba..
kalau xsuka xyah la tanya.. daku qoute ayat cik tue \'yg penting\' cik pon xsuka budu sjak kicik lagi kan.. :offtopic:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 10 months ago #31895 by cik_mawar
fazna_cute tulis:

cik_mawar tulis:

:ohmy: ;) :) balik nie cari budu...boh lam piring + bawang + cili api + perahan limau...huhuhu lapor2....:positive:


Semoga hidup kita diberkati..amin


best kaa kalo bat mcm tue?:unsure: :ohmy:



huhuhuh..kalau tak best den tak taip kat sini fazna..hehe..nak tau cuba lah..tapi dah lau dlm kepala kata tak suka..sedap mana pon pada org..tak sedap pada fazna..hehehehe:unsure:

Semoga hidup kita diberkati...amin

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 10 months ago #31905 by mira1384
cik_mawar tulis :

balik nie cari budu...boh lam piring + bawang + cili api + perahan limau...huhuhu lapor2....
Semoga hidup kita diberkati..amin


prnh try resepi yg mawar tulis tu...
pastu mkn ngn ns panas2...mmg selera...:positive:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 10 months ago #31918 by guydacosta
sib baek ada lagi sebotol budu kt dapur...
fuh kalu mkn budu nie.. kompom asyik menambah je nasi tu... :) :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 9 months ago #32072 by fazna_cute
bkn kaa budu kalo bawa naik flight pecah?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.360 seconds