SATU KISAH MENARIK UTK KONGSI BERSAMA

More
12 years 1 month ago #24725 by khumaira
Kira-Kira 15 hari yang lalu, seorang hamba Allah (si A), telah pun kembali ke rahmatullah secara mengejut (kerana sakit jantung).

Allahyarham adalah merupakan seorang yang amat dihormati dan disegani di kampung beliau. Semasa jenazah Allahyarham diletakkan di ruang tamu rumahnya sementara menunggu untuk diuruskan oleh saudara mara dan sahabat handai, isteri Allahyarham tidak berhenti-henti meratapi jenazahnya sambil merungut-rungut.

Si penulis (penulis asal cerita ini) yang kebetulan anak saudara Allahyarham, ada di sebelah balu Allahyarham pada ketika itu. Beliau merasa amat hairan dengan sikap balu arwah itu. Si balu sepatutnya membaca ayat-ayat suci al-Quran untuk dihadiahkan kepada arwah.

Kira-kira 10 minit kemudian, kakak ipar arwah (kakak balunya) pun sampai. Beliau turut merasa hairan dengan sikap adiknya yang meratapi dan merungut itu, lantas beliau melarang adiknya berbuat demikian sambil bertanya akan sebabnya.

Penulis yang masih berada di situ merasa amat terkejut apabila mendengar jawapan yang diberikan oleh balu Allahyarham itu.

Antara jawapannya ialah:

1. Suaminya tidak membuat surat wasiat (yang sebenarnya ada).

2. Tanah pusaka milik suaminya tidak sempat ditukarkan ke nama beliau dan anak-anaknya.

3. Suaminya tidak sempat memindahkan saham syarikat suaminya bersama-sama adik-adiknya kepada beliau (Allahyarham memegang saham sebanyak 50% dan 5 orang adik-adiknya memegang 10% setiap seorang).

Untuk makluman, arwah adalah seorang yang agak berjaya dalam perniagaannya. Syarikat yang diuruskan oleh arwah sangat maju dewasa ini. Di samping itu, arwah memiliki kira-kira 12 ekar tanah di pinggir Putra Jaya dan kira-kira 50 ekar di sekitar kawasan Sepang/Dengkil.

Setelah seminggu arwah dikebumikan, peguam arwah memanggil waris-warisnya untuk dibacakan surat wasiat arwah. Penulis juga turut dipanggil tanpa mengetahui akan sebabnya.

Allahyarham mempunyai 4 orang anak, yang sulong masih lagi bersekolah di tingkatan 4, manakala yang bongsunya berusia 6 tahun.

Antara kandungan surat wasiat Allahyarham ialah:

1. 30% syer perniagaannya diserahkan kepada anak saudara perempuannya yang juga ahli perniagaan, dan 20% lagi diagihkan sama rata kepada anak-anaknya dengan anak saudara perempuannya sebagai pemegang amanah.

2. Tanah pusakanya seluas 10 ekar di pinggir Putra Jaya dibahagikan sama rata kepada anak-anak perempuannya (2 orang) dan 2 ekar untuk anak saudara lelakinya yang juga pemegang amanah untuk anak-anak perempuannya.

3. Anak-anak lelakinya yang berumur 14 dan 10 tahun, diberikan tanah 15 ekar seorang dengan saudara lelakinya sebagai pemegang amanah.

4. Saham-sahamnya diserahkan kepada anak-anaknya dan dibahagikan mengikut hukum syarak, dan diuruskan oleh saudara perempuannya yang diberi 20%.

5. Wang tunainya di bank (persendirian) diamanahkan kepada kakaknya untuk menampung pembiayaan anak-anaknya jika isterinya tidak berkahwin lagi. Jika isterinya berkahwin lagi, beliau meminta peguamnya meminta mahkamah memberikan hak penjagaan anak-anaknya kepada kakaknya.

6. Rumah dan tapak rumahnya diwakafkan untuk anak-anak yatim Islam dan sebuah surau, dan hendaklah diserahkan kepada Majlis Agama Islam.

7. Harta-hartanya yang lain iaitu 2 buah kereta diberikan kepada adik lelakinya yang ketiga dan kelima; manakala baki tanah 20 ekar dibahagikan sama rata kepada adik-adik dan kakaknya.

Setelah selesai wasiat tersebut dibaca, isterinya membantah keras kerana tiada satu pun harta yang diserahkan kepadanya melainkan sebuah proton saga yang tidak dimasukkan dalam wasiat tersebut (yang memang digunakan oleh isterinya).

Belum sempat isterinya terus membantah, peguam Allahyarham membacakan satu kenyataan mengenai isterinya yang terkandung dalam wasiat itu.

\"Isteriku tidak akan kuberikan apa-apa kecuali pengampunan. Terlalu banyak dosanya kepadaku. Maka pengampunan adalah hadiah yang paling berharga.\"

\"Tidak pernah aku merasa masakannya sejak mula berkahwin walaupun pernah aku suarakan. Tiada belas kasihan terhadap aku, baik semasa sakit apatah lagi jika aku sihat.\"

\"Herdik dan tengking kepada aku dan anak-anak adalah lumrah. Keluar rumah tidak pernah meminta kebenaran daripada aku. Makan dan minum anak-anak adalah tanggungjawab bibik (pembantu rumah). Kain bajuku tidak pernah diuruskan, dan yang paling menyedihkan, tiada mahunya dia mendengar pandangan dan nasihatku untuk kesejahteraan rumahtangga.\"

\"Kebahagiaan aku selama ini hanya dengan amalanku, tugas seharianku, anak-anakku dan adik-beradikku, terutama kakakku (yang sebagai pengganti ibu).\"

Selepas peguam Allahyarham membacakan kenyataan itu, barulah penulis faham mengapa balu Allahyarham begitu meratap dan merungut semasa berada di sisi jenazahnya.

Marilah kita renungi bersama. Semoga dengan apa yang terjadi di atas, akan memberikan satu pengajaran yang berguna kepada kita sebagai umat Islam.

:(

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 month ago #24906 by guydacosta
astaga... terkejut guy membaca kisah nie... runtun hati dibuatnya..
kenapa sampai jadi begitu.. apa nk jadi ponpuan le ning???

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 month ago #24909 by shafique
kira untung ar kalo dia nampak pengampunan tue lagi berharga dari harta. kalo tue pon tak sedar... haizz.. tak taw la.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 month ago #25354 by kulat_biru
ya allah...terkedu aku baca kisah nih...
tkt pun ada..rs insaf pun ada...haihhhhh...
moga2 aku pas dah kawin nnt x jd camtuh...
aminnn....:)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 1 month ago #25486 by guydacosta
apa kulat??? nak KAWIN?? ngan HARTAWAN??? cuba ulang sekali lagi.. guy x dengo la.. miahaha~~

sapakah gerangan orangnyer itu??

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 7 months ago #28814 by Sky_Hanz
Tersentuh aku membace nyerr..
silap siapa kah..??
daku xboleh nak komen krn xtau perkara sebenar nyer..
biar la ia menjadi tauladan buat daku dan kwn2 yg membace kisah ini..


buat diri daku ini dan kwn2 renungkan lah..
kite di dunia hanya sementara akhirat kelak selama2 nyer..

semoga tuhan mempelihara kite semua dari melakukan kesilapan di dunia ini...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #30797 by mira1384
mmg pengampunan adalah adiah plg berharga utk isteri nyer..
syukur..nsb baik die diampun kn oleh suami...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #30826 by fazna_cute
teruknya perempuan tue....
sampai ke tahap tue arwah laki tue masih bertahan.....
agaknya2 kalo p\'puan tue meninggal dunia dulu,
x ada laa sgt laki tue terasa kn apatah lagi
anak2 almarhum.....
tue laa balasan yg diterima p\'puan tue atas dosa2
yg telah di lakukannya masa di dunia ini

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.710 seconds