KEK COKLAT KUKUS

More
10 years 11 months ago #24424 by khumaira
KEK COKLAT KUKUS was created by khumaira





KEK COKLAT KUKUS

Bahan A [Kacau rata]
1 cawan susu cair
1 cawan air
1 cawan butter cair
2 cawan gula perang

Bahan B [ayakkan]
2 cawan tepung superfine
1/2 cawan serbuk koko
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat

Bahan C [kacau rata]
1 biji telur ayam
1 s/k esen vanilla

Cara
1. Panaskan kukusan
2.2. Kacau semua bahan A supaya sama rata.
3. Masukkan bahan B dan kacau lagi.
4. Masukkan bahan C dan kacau lagi supaya tidak bergentil.
5. Lapikkan loyang dan masukkan adunan.
6. Kukuskan selama 1 jam dengan api sederhana.
7. Hiaskan dengan krim coklat

KRIM COKLAT
250 gm cooking coklat
1 s/b cocoa butter [butter]

Cara
1. Coklat dicincangkan kecil. Masukkan coklat dan cocoa-butter dalam
mangkuk bertangkai dan tahan panas.
2. Panaskan coklat dan kacau sampai coklat cair. Tutup api.
3. Kacau coklat sampai semua telah cair.
4. Bila nampak coklat agak pekat boleh sapukan atas kek mengikut suka hati.
5. Hiaskan mengikut pilihan sendiri.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 11 months ago #24484 by khumaira
Replied by khumaira on topic KEK COKLAT KUKUS





KEK COKLAT (2)

BAHAN:

2 biji telur
1 cawan minyak masak
1 cawan gula pasir
1 cawan gula perang

Bahan A
1 sudu kecil vanila
1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe

Bahan B
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1/2 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
==============================

** Topping **(LAPISAN ATAS)
1/2 cawan koko van hauten
1/2 cawan susu pekat
1 sudu besar minyak masak

Cara-cara:

Pukul telur hingga kembang
Masukkan gula dan pukul lagi
Kemudian masukkan minyak masak

Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak

Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecil panaskan sampai nampak dah ok(biarkn suam skit)taruk je atas kek yg dah sejuk.

SELAMAT MENCUBA...:)
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: khumaira
Time to create page: 0.213 seconds