Error on Windows XP

  • keyrol
  • keyrol's Avatar Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
10 years 9 months ago #16918 by keyrol
keyrol created the topic: Error on Windows XP
Nak tanyer...

masalahnye...pc dah kene brontok..pastu clean guna sophos removal...
Last2 bila dah restart, folder (My Computer) keluar sekali..macam kita letak kat startup lak..Dah cube clean guna antivirus Mcafee tp x boleh gak..sebelom nih pernah gak jadi camtu tapi kuar folder System32..tp boleh repair guna microsoft punyer solution..alaa.yang repair kat registry tu..masalah yang baru nih xde lak solution...

Please..anybody??

Thanks..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 9 months ago #16929 by atinko
atinko replied the topic: Re:Error on Windows XP
my computer kluar skali masa startup windows ?

cam2, ko try pakai TuneUp Utilities 2007... ko leh edit startup kat si2... aku tak igt nak edit startup manual kat mana... so, ko pakai je software tu... ko nak buang brontok secara manual pun boleh.... try laa explore...

http://9down.com rasanya ada kot.. try tgk..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 9 months ago #16944 by shafique
shafique replied the topic: Re:Error on Windows XP
pegi ke start menu > run > [taip] msconfig

Dari situ leh gak set startup windows. Tak pon cuba tengok kat Start menu > Startup kot2 terlekat ker My computer punyer shortcut. try tau.



MsConfig<br><br>Post edited by: shafique, at: 2007/01/27 18:11

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 9 months ago #16946 by darkbishop
darkbishop replied the topic: Re:Error on Windows XP
hmm guna cara shafiq tu paling berkesan.kita tak perlu 3rd party software... sebab lebay baik kita buat sendiri..... klu tak pun p kat start>>run>>regedit


p/s:baik lvl sendiri.jgn guna bot.untuk keselamatan anda

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 9 months ago #16953 by atinko
atinko replied the topic: Re:Error on Windows XP
hah!! pakai cara shafique tu... lagi sng... simple...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • keyrol
  • keyrol's Avatar Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
10 years 9 months ago #16954 by keyrol
keyrol replied the topic: Re:Error on Windows XP
Biasenyer memang saya buat camtu jer bro..mmg settle...
Tapi yang nih lain ckit..kat msconfig tu mmg xder...tapi kat regedit saya rase mmg betol..sebab pernah gak jumper masalah kuar system32 biler startup...
solution dia mmg kat regedit tu..tak cayer tanye microsoft...tapi masalah sy nih mmg saya x dapat cariklah..segan lah nak jawap ngan client \'tak tau\'.
Harap Otai2 dapat menyetelkan masalah sayer nih..

Nak try cara atinko laa...maner tau kan..:)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 9 months ago #16969 by atinko
atinko replied the topic: Re:Error on Windows XP
camner ko leh tau yg regedit ko takder mslh ?
ko hafal ke structure windows regedit ?
sbb cleaner registry tak detect mslh camni...
ajar skit.. :D

owh.. psl client ker ni ?

aku bagi advice skit la... terpulang ko nak pakai ke tak...
klu aku la, stiap kali aku buat pc utk customer aku, aku akan create image windows diaorg, so.. bila ada mslh yg memeningkan kpala, just mount balik image tu.. then windows akan kembali seperti biasa masa ko create image tu... sm laa klu ada virus etc.. just mount balik.. only takes 5 minutes... simple!

aku pakai norton ghost version 8 tuk create image tu..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 9 months ago #16976 by darkbishop
darkbishop replied the topic: Re:Error on Windows XP
HKEY_LOCAL_MACHINE\\Software\\Microsoft\\Windows\\CurrentVersion\\Run

cari kat situ.klu tak pun

HKEY_LOCAL_USER\\sama seperti datas

biasanye dark tak guna cleaner registry.sebab lagi mudah klu kita buat sendiri.3rd party software yang kacau register ni kekadng bahaya.plus benda simple mcm regedit ni tak payah la guna 3rd party software.godek2 sendiri jer...

image?okey gak.dulu masa kat campus guna gak nortan ghost ni.tapi lepas keja ni dh tak guna pun.semua kita backup biasa2 jer... pastu bila nak guna kitaorang restore trough network jer....wahahaha boos jum.. ngatuk ni.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 9 months ago #16985 by atinko
atinko replied the topic: Re:Error on Windows XP
cara ni ok gak.. tapi tak disyorkan laa wat utk pc client.. pc sendiri ok.. sbb take time... lain laa kalo dah xpert regedit, slok blok windows.... sbb dlm alam p\'kerjaan ni, smua benda nak cpt... nnt berpeluh ketiak client tunggu.... hahaha....

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 9 months ago #16987 by darkbishop
darkbishop replied the topic: Re:Error on Windows XP
tapi benda kat atas ni la lagi cepat.. buat tu jer.. pastu reboot.. dia okey.... ala lagipun klu ko jawab pasal regedit ni diaorang rasa ko hebat.... diaorang tak tanye lebay2..

dari pengalam dark bekerja.. ada 2 jenis bos dlm dunia ni.

satu... bos yang terra bahagian teknical.tak kira apa ko buat mesti dia nak tau ko buat mcm mana.cari lain ada ker tak backup plan semua benda la..

dua.. bos yang tau benda tu siap jer.asalkan benda tu siap.. dia ko nak menonggeng pun lantak ko la.....

dua2 jenis boss bagus...... tapi korang pilih la mana yang korang berminat

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 9 months ago #16989 by atinko
atinko replied the topic: Re:Error on Windows XP
so far, aku tak bekerja lagi.. skrang aku just praktikal...

so bos yg aku dpt skrang ni, just ada 2 perangai...
1. DUIT
2. kerja siap n bleh jln n ontime.. dia tak kisah camner ko buat... asalkan siap!

bagi aku, klu aku baru mula bekerja, aku suka bos yg lebih ke arah praktikal... sbb dia akan bnyk tegur dan bagi pengalaman kat aku... paling koman 2-5thn..

lepas 5thn, aku nak bos yg tau keja siap! lantak arr camna ko buat... thats mean, he trust me... haha....

Apa² pun, apa yg aku sedar, dlm pekerjaan.. 2 benda ni paling penting..
1. DUIT
2. TIME

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • keyrol
  • keyrol's Avatar Topic Author
  • Visitor
  • Visitor
10 years 9 months ago #17000 by keyrol
keyrol replied the topic: Re:Error on Windows XP
Anyway thanks..atas nasihat dan tunjuk ajar geng sumer...
dan mintak maap atas terkasar bahase..
Sy bukan arr terror sgt pun ttg komputer nih..mmg tak terror pun arr..
Just nak share ngan kengkawan kalo ada yang terjumper masalah yang same
yang sedang sy hadapi skang nih...sebab kat microsoft ngan google dah search dah...
mmg tak dapat...sblm nih banyak gak arr masalah yang sy dapat settlekan melalui Fungkur Netwok nih..

Bukan aper..tgk sumer reply cam marah jerk..:)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.427 seconds