Optimize Performance PC/Laptop

More
9 years 7 months ago #23852 by guydacosta
guydacosta created the topic: Optimize Performance PC/Laptop
ermmm guy ada terjumpa satu artikel yg menarik la jugak... tuk lajukan pc korang... may be ada korang dh tau... so no hal la kan.. dan kalu x silap guy jupe artikel nie kat virtual friend.. so nk share la kt sini.. dan sblm tu.. tima kasih kepada penulis artikel nie... sapa ek.. lupa plak.. huhu.. sorry ye.. rasenyer ada kt bwh artikel nie.. dan kalu korang ada lagi tips2 lain.. tambah je la...

so guy copy bebulat je yg dia tulis... kira2 3 jam yg diambil masa tuk dia nulis semua nie.. guy amik masa x sampai seminit pn tuk copy n paste.. huhu~~ terima kasih sekali lagi..

1. Kasi laju startup

• startup tu maknanya waktu yg diambil dr masa korang tkan button power kt pc tu smpai la windows abis load n korang leh mula guna pc tu.

• untuk kasi startup ni laju, disable program2 yg dirasakan xperlu run masa startup. contohnya kbanyakan kita punya pc akan auto sign-in kita punya ym. kalo nak disable ym punya autostart ni, pegi kat ym, tekan messenger, pilih preferences, pilih category general. lastly, clear box \"Automatically start Yahoo! Messenger\"

• untuk disable program2 lain, lbih snang lg. pegi start menu, tekan run. taip msconfig then hit enter. pilih tab startup. then uncheck je mana2 program yg korang rasa xperlu. tp jgn bijak sgt uncheck korang punya antivirus ok?

• menda ni leh gak dibuat dgn 3rd party utilities mcm tuneup utilities 2007. pegi je startup manager, delete mana2 yg patut ok?

• right-click my computer, pilih properties. pilih tab advanced, tkan button settings kt dlm frame startup n recovery. clear checkbox \"time to display... .\". uncheck dua2 box kt atas tu ok?


2. Buang sampah

• kita mula dr yg basic ok?? rajin2 le buang sampah2 dlm pc korang tu. ntuk wat menda ni, pegi start menu - accesories - system tools - disk cleanup. tkan ok je ntuk start cleaning. repeat ntuk smua drive yg ada dlm pc tu. dgn ini, korang dh leh dpt free space dlm hard disk. wat sminggu skali ok la kot.


3. Tak payah nak cantik2 .. guy setuju nie.. huhu~~

• right click my computer, pilih properties. pilih tab advanced, tkan button settings dlm frame perfomance. nnti akan kuar visual effects punya settings. menda ni yg tentukan kecantikan pc korang. lg cantik, lg slow la pc tu. kalo nk ikut aku punya pndapat, korang tinggalkan 4 settings je yg checked. iaitu, \"Show windows content... \", \"Use common tasks... \", \"Use drop shadows... \", \"Use visual styles... \". Aku punya settings ni x menjejaskan sgt kcantikan laptop korang tu.


4. Turn off System Restore

• kalo korang rasa yakin pc korang xkn diserang virus, turn off je system restore. sbb menda ni akan simpan rekod dlm hard disk dr semasa ke semasa. kalo turn off, korang leh jimat space hard disk n kurangkn windows punya services. oleh itu, laju la pc korang. tp kalo turn off, korang dh xleh nk restore pc balik. bila kena virus, tpaksa la format balik. kalo nk off, wat cmni:right click my computer, pilih properties. tkan tab system restore, pastu tanda checkbox \"turn off system..\"


5. Disable Indexing Service

• indexing adalah satu proses mengindeks la. proses ni ntuk mempercepatkan carian file bila korang guna Search. tp indexing service ni akan wat keja kat background n sdikit sbanyak wat pc kita slow (x rasa sgt pon sbnarnya). tp disebabkan kita nk pc kita laju ke tahap maksima, kita disablekan saja!

• caranya, bukak my computer. right click kat drive c, pilih properties. pastu clear box \"Allow Indexing Service... .\". pastu tekan ok. kalo ada kuar apa2 window, tkan je ignore all. ulang bnda ni ntuk smua drive yg ada.


6. Disable Windows Services yg xperlu ... guy cuba yg nie.. mmg bagus.

•bila kita on pc, windows akan load smua services yg dh ditentukan oleh encik bill gates yg x ensem. malangnya, byk service2 ni yg lngsung x berguna pon pd kita. cuba korang tkan ctrl+alt+del. pastu pilih tab processes. brapa proses yg run kt pc korang? biasanya lbih 30. meh ikut tips aku ni. maybe pasni korang leh kurangkan smpai belas2 proses je.

•pegi start menu, tkan run. taip services.msc pastu hit enter. nnti akan kuar la service window. cara untuk disable services adalah dgn double-click pada service tersebut n kmudian set \"Disable\" pada startup type. skarang jom kita disable services berikut:

1.Alerter

2.Application Layer Gateway Service

3.Application Management

4.Automatic Updates (Yg pakai windows ori, xyah disable pon xpe. Pndapat aku, disablekan saje)

5.Background Intelligent Transfer Service

6.ClipBook

7.COM+ Event System

8.COM+ System Application

9.Computer Browser

10.Cryptographic Services

11.Distributed Link Tracking Client

12.Distributed Transaction Coordinator

13.DNS Client

14.Error Reporting Service

15.Fast User Switching Compatibility

16.Help and Support (Kalau korang rasa kdg2 perlu servis ni ntuk selesaikan masalah, xyah disable)

17.HTTP SSL

18.Human Interface Device Access

19.IMAPI CD-Burning COM Service (Disable hanya kpada korang yg mmg xde cd burner)

20.Indexing Service

21.IPSEC Services

22.Logical Disk Manager

23.Logical Disk Manager Administrative Service

24.Machine Debug Manager

25.Messenger (Sapa yg pakai msn messenger atau windows messenger, jgn usik bnda ni)

26.Microsoft Office Diagnostics Service

27.MS Software Shadow Copy Provider

28.Net Logon

29.NetMeeting Remote Desktop Sharing

30.Network Connections (PC yg ada internet, jgn usik bnda ni)

31.Network DDE

32.Network DDE DSDM

33.Network Location Awareness (NLA) (Yg guna wireless internet x digalakkan usik bnda ni)

34.Network Provisioning Service

35.NT LM Security Support Provider

36.Office Source Engine

37.Performance Logs and Alerts

38.Portable Media Serial Number Service

39.Print Spooler (Sapa ada printer, jgn usik!! nnti korang xleh print dah)

40.Protected Storage

41.QoS RSVP

42.Remote Access Auto Connection Manager

43.Remote Access Connection Manager

44.Remote Desktop Help Session Manager

45.Remote Registry

46.Removable Storage

47.Routing and Remote Access

48.Secondary Logon

49.Security Accounts Manager

50.Security Center

51.Server

52.Shell Hardware Detection (Bnda ni kuarkan menu autoplay bila msuk cd/pdrive. Aku x disable)

53.Smart Card

54.SSDP Discovery Service

55.System Event Notification

56.System Restore Service (Sapa yg rasa system restore tu pnting, jgn usik)

57.TCP/IP NetBIOS Helper

58.Telephony

59.Telnet

60.Terminal Services

61.Themes (Kalau disable, nnti theme pc jd mcm windows 98 atau earlier)

62.Uninterruptible Power Supply

63.Universal Plug and Play Device Host

64.Volume Shadow Copy

65.WebClient

66.Windows Driver Foundation - User-mode Driver Framework

67.Windows Firewall/Internet Connection Sharing (ICS)

68.Windows Image Acquisition (WIA)

69.Windows Management Instrumentation Driver Extensions

70.Windows Media Player Network Sharing Service

71.Windows Time

72.Wireless Zero Configuration (yg pakai wireless internet, jgn usik!)

73.WMI Performance Adapter

74.Workstation



•Lepas disable smua2 kt atas tu, restart pc korang. msti laju je nk start kan? pastu tkan ctrl+alt+del, pilih tab processes. skrg tgk brapa proses yg run? wah, sikitnya kan?? laju je pc tu kan?? Nanti bila nak shutdown pc tu pon korang akan pasan, dia off cpat je..

•Untuk peringatan, korang dinasihatkan disable service2 di atas hanya jika pc tu mmg korang punya n korang sorang je yg pakai. Jgn jd gila wat kt pc ofis korang. Lagi satu, jangan bertindak terlalu bijak nak disable bnda selain yg dlm list kt atas melainkan korang tau apa korang wat. Kalo degil n pastu pc korang xleh on, aku hanya leh ckp PADAN MUKA!! Hihihi…


7. Rajin2 la defrag PC korang tu ...yg ni may be korang dh tau...

•kalo korang jnis slalu surfing, main game, download2 atau keja2 lain, file2 dlm hard disk korang will be fragmented. tu bermakna, masa ntuk mengakses satu2 file akan mnjadi lbih lama.

•oleh itu, ringankanlah jari jemari ntuk defrag hard disk. caranya, pegi start menu - accesories - system tools - disk defragmenter. pastu defrag la smua drive yg ada.

•kalo nk hasil yg lbih memuaskan, guna 3rd party software ntuk defrag. contohnya, perfectdisk, diskeeper, atau o&o defrag. smua software yg aku sbut tu akan mendefrag hard disk korang kt background scara berterusan. oleh itu, korang xpyh pk psl defrag2 dh. sbb diorang dh amik alih keja tu.


8. Get rid of virus, spyware, malware and ntah apa2 ware lagi

•ni xpyh nk trang pnjg2. smua org tau virus n spyware ni jahat. oleh itu, aku cuma nk cdangkan antivirus n antispyware yg bgus.

•aku dh try smua antivirus yg popular n wat skit research kt internet ntuk menetukan antivirus yg bgus. oleh itu aku recommend korang pakai salah satu antivirus berikut:

1. NOD32

2. BitDefender Plus/Pro (Sesetengah org susah update)

3. Kaspersky Antivirus / Kaspersky Internet Security guy suggest yg ni!

4. Avira Antivir (Free)

5. AVG Antivirus (Pilihan terbaik ntuk yg free selain Avira)

6. Avast! Antivirus

7. Norton Antivirus (yg 2008 la.. yg lama berat gila seh!!)

•ni lak senarai antispyware yg aku recommend lpas wat skit research:
(guy x pakai menda nie...)

1.Webroot SpySweeper

2.Trend-Micro Antispyware

3.Ad-Aware

4.Spybot Search & Destroy (Free)

5.AVG Antispyware

6.CounterSpy

7.Spyware Doctor

9. Guna 3rd Party utilities .. guy dh x pakai jugak menda nie...

•Kalo nak maksimakan lg perfomance pc/laptop korang tu, guna la software2 yg offer hundreds of tweaks ntuk kasi pc korang laju.

•dengan software2 ni, korang leh tukar byk settings yg hidden. selain tu, kita leh clean hard disk, clean registry, defrag registry, optimize internet connection, n mcm2 lg yg leh wat pc korang cam bez.

•berikut adalah software2 yg popular n aku recommend:

1. TuneUp Utilities 2007

2. Advanced System Optimizer

3. System Mechanic

4. WinXP Manager

5. TweakXP

6. TuneXP

10. X payah nak bunyi2

•yg ni aku x wat la.. tp bg korang yg nk lajukan lg startup n shutdown leh ikut prosedur ni.

•Pegi Control Panel - Sounds and Audio Devices - Sounds. pastu pegi kat \"Exit Windows\". Kat sound panel bawah tu, pilih (none). Ulang bnda ni untuk \"Start Windows\".


11. Disable Paging

•Paging adalah backup kepada RAM yang disimpan di dalam hard disk ntuk menyimpan memori. Biasanya space yg dia makan mmg byk. Paging ni perlu sbb kalo RAM x mampu tampung program2 yg run, hard disk akan amik alih keja RAM melalui paging tu la. Tp kpada pemilik pc yg mempunyai RAM 1GB dan ke atas, paging ni xperlu pon sbb RAM korang tu dh ckup otai ntuk run byk program serentak. Cara nak cek saiz RAM adalah dgn right click on my computer, then pilih properties. Kat situ tgk la brapa memory korang. Kalo takat 128, 256 atau 512, abaikan je prosedur ni. Tp kalo lbih, jom disable paging file..

•Caranya, right click on my computer then pilih properties. Tkan tab advanced, pastu tkan button settings yg dlm frame performance. Pastu tkan lak tab advanced. Pegi kat frame virtual memory, tkan button change. Highlight drive c, pastu tkan option no paging file. Then tkan button set kt sblah tu. Pastu restart. Byk free space korang leh gain pasni n mmg pc pon jd lg laju woo…

12. Change Boot Sequence

•yg ni lak menentukan cmne pc korang start. biasanya, pc kita akan cari bootable disc dlu baru dia akan start. ni dh akan mkn sikit masa lbih kurang 2-3 saat ntuk pc kita start.

•ntuk tukar bnda ni, masuk BIOS punya settings masa pc start. caranya, tkan F2 byk2 kali smpai msuk BIOS settings (skrin hitam atau biru). sesetengah pc kena tekan delete n bukan F2. tu bergantung la. pndai2 la korang carik apa yg patut ditekan. dlm BIOS settings tu, pegi \"Advanced BIOS features\" atau \"Boot Sequence\" atau \"boot\" atau something like that la. then disable CD/DVD ROM device atau pastikan hard disk diletakkan di tempat teratas. dah siap, pegi exit, pastu tkan save & exit.

•kalo xdpt nk tangkap, xpyh buat yg ini. bahaya gak la kalo silap.


13. Disable Ports & Devices yg korang x perlu .. guy x cuba menda nie..

•xreti aku nak explain.. tp kalo korang wat bnda ni, ada la skit lg prubahan pd perfomance pc korang tu.

•right click my computer, pilih properties. tkan tab hardware pastu tkan button device manager. kat situ, tersenarailah semua hardware dlm pc korang tu. kat situ, korang leh la right click kt mana2 hardware yg xguna, pastu disable. mcm aku yg guna laptop ni, aku disable Generic CardBus Controller n VIA Compatible Fast Ethernet Adapter sbb aku guna wireless. xpyh la yg Ethernet Adapter tu.

•kalo xtau sgt, xpyh usik..


14. Check Error

•benda ni aku galakkan wat dlm sminggu skali atau at least sbulan skali. ia ntuk mencari n memperbetulkan error yg wujud dlm disk korang.

•caranya, right click kat drive c, pastu tkan properties. pilih tab tools pastu tkan button check now. tanda box \"Automatically fix... \" pastu tkan start. kalo ada kuar apa2 window, tkan je ok. ulang ntuk smua drive, pastu restart. biarkan windows check error dlm hard disk korang. bnda ni makan masa skit je..

haaa ni nama penulis tu...kira sedara la ngan aku...aku pon x upm gak.. ekeke~~
kasi highlight skit...
SHAIFUL RIZHUAN BIN ISMAIL
Universiti Putra Malaysia Kampus Bintulu,
Sarawak Bumi Kenyalang.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 7 months ago #23864 by screammer
screammer replied the topic: Ruj:Optimize Performance PC/Laptop
alamak guy,,bagus la ko nie..aku bg 1 karma up untuk ko...bagus jgk benda2 nie suma..setidak2nya kita dapat berkongsi bersama tentang tips2 nie suma..keep it up guy

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 7 months ago #23914 by guydacosta
guydacosta replied the topic: Ruj:Optimize Performance PC/Laptop
ahaks.. tq screamer...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 7 months ago #23938 by screammer
screammer replied the topic: Ruj:Optimize Performance PC/Laptop
;) sama-sama..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.229 seconds