New Virus = brontok

More
11 years 8 months ago #2509 by delang
delang replied the topic: Re:New Virus = brontok
anbu wrote:

perh kene je format sure2 lama kelamaan berlambak bad sector dalam hdd ko ehehehe<br><br>Post edited by: anbu, at: 2006/03/13 03:43


buleh jd bad sector ek?tak tau plak aku...aku besa nya 2bulan skali format pc...kirenye dalam setahun msti ade 2@3 kali format...
tp cmtu la kalu kene virus kalu tak leh nak buang,format la jawapan dia...mcm tak yakin je virus tu dh buang sepenuhnya...:silly: :silly:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 8 months ago #2515 by budaq_ekz
budaq_ekz replied the topic: Re:New Virus = brontok
ok lah... nak aku tolong ke? so far kat ofis aku pun kena virus ni... tension gak aku masa memula kena dulu...
virus ni akan create .exe file... memang hampes..
kalo cari bebetul... setakat ni aku jumpa satu je remover leh remove bebetui virus brontok nie.. nama dier antibrontok remover.. icon dier huruf \"K\" warna hijau... remover ni automatic akan delete setting virus tuh kat registry..
tapi kena make sure run remove tuh dalam safe mode..
run la remover tuh 2-3 kali.. kemudian restart windows.. tapi kena ingat... sebelum wat benda tuh semua... pastikan system restore tuh korang off dulu.
bila dah run remover tuh... korang restart pc kemudian run norton ke pc cilin ke.. aku suggest pc cilin laa.. aku guna pc cilin dapat remove.. norton tak dapat jumpa virus tuh.. avg ke mcafee ke aku tak cuba lak...

kalo korang tengok bebetui... kepala @ ibu virus tu disimpan di C:\\Documents and Settings\\user\\Local Settings\\Application Data... user tuh adalah akaun yg biasa korang guna.. kat application data tuh la nanti korang akan jumpa folder brontok32.bla bla bla ke apa ke.. banyak la folder nama brontok.. korang leh remove manual gak.. tapi lepas korang remove manual tuh... korang run gak antivirus untuk scan.. antibrontok remover tuh just nak delete kat registry jerk.. jangan lak lepas run antibrontok remover korang tak run scan... okies..
panjang lebar aku type.. etah korang faham ke idak.. :D :P

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 8 months ago #2516 by budaq_ekz
budaq_ekz replied the topic: Re:New Virus = brontok
lagi satu... kalo korang rasa susah nak jumpa remover tuh.. korang leh email aku minta.. nanti aku send remover tuh ekk... chow...
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 8 months ago #2518 by loquitor
loquitor replied the topic: Re:New Virus = brontok
aku guna norton jek. sonang dan mudah. bleh del virus tue. virus - virus cinta jek xleh del. ehhe. laskar cinta rawkz. ai defcon7. lama tarak nampak :p

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 8 months ago #2521 by budaq_ekz
budaq_ekz replied the topic: Re:New Virus = brontok
owhh... ko boleh remove guna norton jerk? wah... hebat norton ko.. aku guna norton gak tapi tak leh remove.. norton 2005.. pelik lak ek.. hurm.. bila nak scan je tak detect.. sometime terus restart.. thats why aku guna remover tuh.. baru leh detect.. rasanya pc ko tuh lum teruk lagi merebaknya virus tuh.. baru permulaan je kot.. tak macam selsema burung.. kui kui kui..

paper pun... satu cara yg bagus tanpa memerlukan apaÃÆâ€â„ÃÃÃÆâ€

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 8 months ago #2527 by delang
delang replied the topic: Re:New Virus = brontok
B) aku rase norton dah cukup power,brontok ni pun tak leh nak masuk..heheheh...tak kire guna ape jenis anti virus skali pun kalu tak update tak guna jugak...buang karan jek...so updet ler slalu anti virus,jike ade new virus terus detect n delete terus :evil: :evil: :silly:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 8 months ago #2529 by budaq_ekz
budaq_ekz replied the topic: Re:New Virus = brontok
iyor la..
kalo pc tuh tak pernah kena virus tuh.. dier memang leh detect..
leh block..tapi tak leh nak clean..

brontok skang ni memang leh detect dgn memana antivirus..
problem dier skang ni pada pc yg memang dah kena serang dgn brontok nie.. worm tuh dah melekat.. baru sedar.. pastu baru scan... sebab dier.. tak update AV.. jadi.. setting kat registry tuh pun kaco..
bila dier update skali pun.. scan.. tak jumpa.. kena guna remover dier gak..
PSM ofis aku ni.. siap guna sophos lagi.. tak detect gak.. dier ingat dah clean.. tapi pc stilll restart n shutdown.. angin jerk.. type je regedit restart.. type je msconfig restart.. finally... run antibrontok.. setel problem.. scan.. baru detect..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 8 months ago #2536 by StevieG
StevieG replied the topic: Re:New Virus = brontok
ade satu pc membe aku ni gne norton 2006..mula2 xleh jgk..pas2 aku kasi update cket norton tu...alhamdulillah suma virus2 tu slamat d kebumikan...heheh..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 8 months ago #2593 by azrano
azrano replied the topic: Re:New Virus = brontok
virus ni bole buang mudah je.................nanti aku pastekan cara2 die....camni aku rasa antivirus yang paling baik ialah AVG....xkisah sama ada pro atau free version....lepas korang dah update korang scan....full scan pc...tapi kalo nak puas ati lagi korang scan dalam safe mode....lepas dah siap scan and detect pastikan virus vault korang kosong..kalo ade korang empty kan.....lepas tu korang kene amik satu mende ni nama die unhook.exec bole dload kat server aku xthost.info/azrano/UnHookExec.inf..............lepas tu korang kene right click pada file tu dan klik install..........lepas tu korang leh masuk registry......die x akan restart pc sdiri...........tapi kalo nak puas lagi masuk pakai safe mode windows korang..masa mula2 start tekan f8 dan pilih safe mode........lepas tu korang pergi kat sini HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Windows/CurrentVersion/Policies/Explorer..........kat situ korang akan jumpa registry nama NoFolderOptions n nama value dia 1...korang right click dan delete registry key tu.......
puh payah nak buang brontok ni ..tapi aku nasihatkan jangan format pc.......xelok baik kita cari jalan penyelesaian...kemudian korang install registry mechanic......................korang leh cari kat mana2 site.......xdan pulak aku nak up kat server aku.......lepas install die akan scan registry dan korang bila dah siap klik fix checked............kemudian restart pc................virus brontok berjaya dibuang dan folder option akan kembali seperti asal selamat mencuba :) kalo ade user or sape2 xpaham jangan malu dan segan2 message aku

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 8 months ago #2597 by anbu
anbu replied the topic: Re:New Virus = brontok
good information azrano ehehehe
sesape kene tu bleh test resepi azrano nih

Welcome

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 8 months ago #2785 by echo_php05
echo_php05 replied the topic: Re:New Virus = brontok
hahaha...virus tanah jawa ni makin femes lak yer...
kalo dah kena la...setting kat restore nye..

Pastu korang kena delete la...\"IBU\" virus yang membuat klone kat file korang tu...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 8 months ago #2788 by hack
hack replied the topic: Re:New Virus = brontok
virus ni bijak jugak...
aku dah jumpa directory file ni..
tapi bila aku open n nak delete
dengan automatik dia shut down komputer
dah bayak kali aku try.. tak sempat jugak..
tensen betul.. last2 aku format jer kom aku... senang...

satu lagi yg aku dapat tahu..
dia boleh masuk dlm removable drive...
contohnya pendrive...
pastu bila kita open file virus ni kat kom lain..
terus dia rosakkan system kom tu...

kalau korang perasan, komputer yg kena virus ni takleh
nak bukak folder option... n bayak lagilah yg dirosakkan..
seperti shortcut tak jumpa directory, takleh buka picture n byk lagi,,,
kalau dapat remove pun tak semestinya kom kita akan baik seperti biasa..
last2 format balik.....

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.500 seconds