Vista x86 atau Vista x64 ?????

More
9 years 11 months ago #26773 by atinko
hmm...
memandangkan aku nak beralih arah ke 64bit.. so aku citakan skit pengenalan dan tips² yg perlu tau sebelum b\'alih ke 64bit.... :D


:P Pengenalan....
X64/64 bit tech diperkenalkan oleh AMD(AMD64) utk take over 32bit.. tapi tak berhasil.. then Intel perkenalkan Itanium architecture...Itanium gagal gak tuk lead market.... then AMD extend 32bit ke 64bit... mcm letakkan lagi banyak registers dlm CPU....Intel ciplak, ubah cara implementation... then windows xp 64 dikeluakan.. -THE END-

:P Jenis CPU yg support/x support x64
1. AMD Durons x support..
2. Semua jenis AMD Opteron support ..
3. Semua jenis Intel Pentium D dan Celeron D..
4. AMD Turion pun support..
5. Semua jenis Intel C2D support....
6. Intel Core Duo (laptop) x support...
7 Pentium M pun tak support..

p/s: make sure CPU korang support x64 sebelum korang tukar...

:P Benda Paling Leceh Lepas Tukar Platform 64bit
1. Driver..
2. Driver...
3. Driver....

Kesimpulannya, driver mmg punca utama korang tak leh tukar ke 64 bit.. :D

tapi aku rasa tak perlu risau sgt, ati ngan nvidia dah kuarkan 64 bit, asus, gigabyte, xfx, abit dah kuarkan 64 bit.. brand² cikai jerk yg tak kuarkan 64bit driver... :laugh:

tapi ada gak aspect yg perlu dirisaukan, cos driver mana yg tak acknowledged by windows, langsung tak leh masuk kernel wlupun dah disable driver signature.... :angry: :angry:

:P Software
Pasal software 32bit, takder mslh running dlm 64 bit... tapi make sure sware tu compatible vista la.. tapi sebenarnya tak compatible pun takper.. bleh jerk install, tapi jgn harap laa bleh run smoothly... :D sblm aku lupa, x64 tak support sware 16bit...

:P Tahukah Anda...
1. Vista Ultimate x64 mampu menampung RAM sebanyak 128GB ke atas.... :woohoo: :woohoo: :woohoo:
2. Vista Ultimate x64 langsung tak memberi makna untuk user biasa mcm aku.. :angry: :angry: :P tapi aku nak pakai gak, timba pengalaman.... :blush:

Contoh hardware aku.. 100% support 64bit:
C2D E6400 2.13Ghz
Asus P5E
ASUS 8800GT Top
Crucial Ballistic Tracer
Razer Lachesis

YOSH!!! JOOMLA! KITA BERALIH ARAH~~ :D:angry: :woohoo: :angry: :angry:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 11 months ago #26778 by shafique
besh ar korang.. aku nyer pc dah buwuk.. amd cikai jer. burn dvd sekeping 40 minit kat speed 8x. For me.. vista is a long way to go....

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 11 months ago #26780 by atinko
hehe... aku dlu pun sama laa ngan hang sapiq... semua ni terima kasih laa pada MARA.. \"Tingkatkan Prestasi, Tingakatkan Kutipan\".. yeaH!! hidup MARA... :P

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 11 months ago #26781 by erryzx_
hehe,.,.cam menarik je 64bit nih,.,.,.~
tp selain bley support kapisiti ram besar, pe lagi kelebihan 64bit nih ae..?
bley tggkt kn prestasi pc x...?
ko da install ke atinko..?
:laugh: :laugh: :laugh:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 11 months ago #26782 by atinko
so far yg aku tau, security, reliability, performance... tu jerk.. tu pun setakat teori.. praktikal aku tak wat lagi.. pc rumah ni p4 jerk.. kena tunggu balik umah sewa ler.. aku dah install nnt, aku post....

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 11 months ago #26787 by crazybone86
huhu..menarik2...C2D murah2 pun bleh kan??..
tpkan..kalo mobo yg support C2D sure support yg vista x64 kan???

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 11 months ago #26788 by nevakanaza
peh... beso betul RAM yg bole disokong x64 ni. Yela, kalu dah mampu atinko ;)
aku punye laptop pakai x86 je, pun tak puas sebab RAM sket sgt.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 11 months ago #26789 by atinko
crazybone86:
bleh jerk.. c2d totally support 64bit... mobo tu aku tak pasti...

nevakanaza:
laptop leceh arr nak modify, hidup desktop!! :laugh:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 11 months ago #26791 by pijon
err laptop pun bgus jgk le heheheh sbb aku pkai laptop hahaha

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 11 months ago #26798 by Sky_Hanz
Menarik la atinko.. Aku pun nk try la jugak.. tapi tggu ade rezeki la..
skang bersyukur dgn apa yg ade.. :P

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 11 months ago #26836 by atinko
hwa!!! WAMP5 ngan XAMPP tak support 64bit... hwa... takkan nak install manual.. b\'tmbh lagi laa mslh.. dah laa dok merangkak-rangkak lagi.. :blink: :blink: :blink: :blink: :blink: :side: :blink: :side: :blink: :side: :blink: :silly: :silly:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 11 months ago #26925 by atinko
huhu.. aku dah instal vista x64...

performance dari mata kasar, 0... B) sbb aku tak buat apa² keje xtreme lagi...

installation: sama jerk ngan x86.. cuma lama skit....

ni screen shot....

http://i128.photobucket.com/albums/p198/atinko/vista_x64.jpg

http://i128.photobucket.com/albums/p198/atinko/vistax64_ACPI.jpg

http://i128.photobucket.com/albums/p198/atinko/vistax64_tmanager-1.jpg

utk sware, vista x64 divide sware 64bit ngan 32 bit....

http://i128.photobucket.com/albums/p198/atinko/vistax64_pfile.jpg

p/s: tapi sygnya, aku tak suka double OS or virtual OS... so, aku terpaksa ghost balik 32bit.. ada s\'ware yg aku nak blajar tak support 64bit... HWAAA!!!!!!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.341 seconds