komputer tak idup2... apa nk buat??

More
9 years 4 months ago #26859 by guydacosta
guydacosta created the topic: komputer tak idup2... apa nk buat??
adoii la.. ni guy nk minta tolong skit nie... just kasi idea n pendapat or wat ever la.. ni komputer nie.. asyik buat hal jer.. ari tu.. guy pindah randah.. then bila pasang semula.. pc ni langsung x idup.. apa kehal nyer ek..

tekan power button.. nothin happen..
semua dh check.. wire ok.. kemas jer..
dh bukak n pasang semula..

power suply kiot ke... or wat???
mobo rosak ke?? or ada effect2 yg lain...
may be ada gegeran kecil yg berlaku semasa pindah randah..
errmmm entahla.. semua possibility guy dh pikir..
tapi x jadi gak...

so please help me...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 4 months ago #26864 by mira1384
mira1384 replied the topic: Ruj:komputer tak idup2... apa nk buat??
rs nyer ade gegaran kecil yg berlaku tu..coz prnh gak alami situation ni...
then 3 ari pastu br pc tu bleh idup balik...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 4 months ago #26865 by darkbishop
darkbishop replied the topic: Ruj:komputer tak idup2... apa nk buat??
klu nak tunggu 3 hari .... tak okey gak mcm mana... well mcm biasa la... pendapat pertama sure la power supply rosak... cuba tengok bebetul kipas power suppy tu pusing ker tak bila bagi power.... suppostly walaupun kita tak on.. kepas tetap berpusing.. jadi juba jangan tak cuba....maybe sebab pindah randah....jadi terkena air kot.. tu yang rosak tu.... well klu psu ok.. baru la kita berangkat ke kebarangkalian yang lain

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 4 months ago #26866 by shafique
shafique replied the topic: Ruj:komputer tak idup2... apa nk buat??
check extension yang guy pakai. tukar2 tgk ada respon tak? if tak jugak check mobo betol2 tak pon try swap PSU if bley.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 4 months ago #26868 by seladangganas
seladangganas replied the topic: Ruj:komputer tak idup2... apa nk buat??
Normally, bila kita berpindah2 mmg ada kemungkinan komputer will get prob mcm ko skang, so aku try share pengalaman aku ngan mende neh..
1st,makesure ko tak sambung HDD ko kat pc tuh..incase karang HDD lak prob.
2nd..try on pc..cucuk power supply je..cucuk ke cd-rom or dvd-rom,mobo takyah..tgk ade pepe efek tak..if cd-rom bleh kuar masok tempat letak kuih(cd laa),meaning power supply ko no prob..if got prob,g kedai beli baru..

3rd.aku pun not sure gak..
hahahaha:laugh:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 4 months ago #26871 by atinko
atinko replied the topic: Ruj:komputer tak idup2... apa nk buat??
yosh.. betul kata dark.. hi dark.. lama tak nampak... hehe..

check...
1. power cod..
2. psu..
3. jumper...
4. etc...

slalunya ada led atau lampu kecil kat mobo.. klu lampu tu ada:

1. thats mean power cod ok
2. thats mean psu ok....
3. mobo ok....

note: ada sesetengah mobo yg tak der led....

klu semua ok,
1. mungkin wayar jumper terkeluar...
2. mungkin wayar jumper putus....

solution: check buku mobo. semua dlm tu.... klu takder bku.. google it...

klu tak leh gak, jgn tukar mobo dlu, cuba psg psu kat mobo lain....

dlm pnglmn aku, tak semua prob dlm it bleh selesaikan ngan teori... so, try jerk...

last solution: ada switch tuk tukar volt kat blakang psu.. cuba try tgk... brapa volt tu.. s\'pose, 230 volt ke atas(klu pakai standard psu)....

note: elakkan pakai extension.. try plug ke wall plug terus mcm shafique kata tu.....

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 4 months ago #26992 by guydacosta
guydacosta replied the topic: Ruj:komputer tak idup2... apa nk buat??
okies.. thanks guys.. u r the best...
nanti guy cuba petua korang tu sekali lagik...

susah benor bila xder computer nie.. merana hidup..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 4 months ago #27085 by pijon
pijon replied the topic: Ruj:komputer tak idup2... apa nk buat??
aku rsa mgkin extension ko ada probs kot...ko try le pakai wall plug cm yg diorang kta

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.943 seconds