Overclocking

More
11 years 8 months ago #2756 by delang
delang created the topic: Overclocking
B) aku tau kat luar sane mesti pakar2 dalam bab ni,aku ni pun baru seorang beginner. ok bg yg blom tau mengetahui pasal overclocking, overclocking ialah satu cara melajukan pc korang yg slow menjadi laju dengan menaikkan clock nye...correct me if i wrong...byk perkara yg perlu diambil perhatian dalam proses overclocking ini termasuklah cooler kerana proses overclocking akan menyebabkn suhu pc akan This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. aku ni pung dh overclock dari pentium 4 1.8ghz kepada 2.4ghz...dengan sedikit adjus kat cmos
dh hampir 4 tahun dah pc aku ni, dan stakat ni elok je...
kalu korang ade skill yg hebat pasal overclock ni kongsi la ek...
dan juga tips2 dalam overclock ni...

p/s:dari pembacaan aku,skrg ni cooler yg hebat ialah menggunakan ice kering

<br><br>Post edited by: delang, at: 2006/03/21 01:15

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 8 months ago #2775 by bolloqzz
bolloqzz replied the topic: Re:Overclocking
overclock?? sesape tau cane nk overclock laptop??wa x berani. . .

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 8 months ago #2790 by delang
delang replied the topic: Re:Overclocking@Processor Tweak
B) erm laptop tak penah dengar ade orang overclock...bahaya wooo nnti meletup tak pasal2...dh la laptop dah panas...
ni aku jupe cara nak tweak processor,aku jupe dalam majalah CHIP
majalah favourite aku, laptop pun leh guna jugak...aku dh try dan mmg terase perubahan dia.pastikan korang tau cara mengedit registry ni

Tweak processor
run>regedit
\'HKEY_LOCAL_MACHINE\\SYSTEM\\CurrentControlSet\\Control\\Session Manager\\Memory Management\'
create DWORD Value \'SecondLevelDataCache\'
asign it 512
tengok L2 cache dulu...pastikan korang tau L2 cache pc korang dulu sblm buat.kalu L2 cache tu 1024, tukar kepada 1024 la....
semoga berjaya :P :P ;)<br><br>Post edited by: delang, at: 2006/03/21 18:43

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 7 months ago #2900 by erryzx_
erryzx_ replied the topic: Re:Overclocking@Processor Tweak
camner nak tau L2 cache kite?
ade ape2 s\'ware yg bleh detect mende tu?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #4365 by ilche
ilche replied the topic: Re:Overclocking@Processor Tweak
delang wrote:

B) erm laptop tak penah dengar ade orang overclock...bahaya wooo nnti meletup tak pasal2...dh la laptop dah panas...
ni aku jupe cara nak tweak processor,aku jupe dalam majalah CHIP
majalah favourite aku, laptop pun leh guna jugak...aku dh try dan mmg terase perubahan dia.pastikan korang tau cara mengedit registry ni

Tweak processor
run>regedit
'HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management'
create DWORD Value 'SecondLevelDataCache'
asign it 512
tengok L2 cache dulu...pastikan korang tau L2 cache pc korang dulu sblm buat.kalu L2 cache tu 1024, tukar kepada 1024 la....
semoga berjaya :P :P ;)<br><br>Post edited by: delang, at: 2006/03/21 18:43




L2 cache???camane nk tgk..aku tgk laptop aku nye konfigurasi 2MB L2 cache..dahtu nk tuka 2000 ke camane tu?cube trangkan dgn lebih detail supaya aku dpt jd kan laptop aku laptop tehebat sbelom die ktinggalan zaman...:laugh:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #4412 by kYul
kYul replied the topic: Re:Overclocking@Processor Tweak
delang wrote:

B) erm laptop tak penah dengar ade orang overclock...bahaya wooo nnti meletup tak pasal2...dh la laptop dah panas...
ni aku jupe cara nak tweak processor,aku jupe dalam majalah CHIP
majalah favourite aku, laptop pun leh guna jugak...aku dh try dan mmg terase perubahan dia.pastikan korang tau cara mengedit registry ni

Tweak processor
run>regedit
'HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management'
create DWORD Value 'SecondLevelDataCache'
asign it 512
tengok L2 cache dulu...pastikan korang tau L2 cache pc korang dulu sblm buat.kalu L2 cache tu 1024, tukar kepada 1024 la....
semoga berjaya :P :P ;)<br><br>Post edited by: delang, at: 2006/03/21 18:43


leh gak guna sejenis program yg direka khas utk increase speed processor berdasarkan multiplier dia...biasenyer amd processor leh wat cam gitu...aku try kat processor pentium...ternyata dia closed...so,for amd user...leh jek kalau nk oc....sbb cooling sys amd gak ok berbanding pentium...muahahaha...promote skit amd...
aku guna laptop dgn processor amd athlon xp mobile 1.6ghz...so after oc aku dpt speed 2.0...ok r tu...leh challenge kluaran pentium thn ni pe..dan laptop aku stabil jek...stakat ni aku tgk ...laptop yg guna pentium sbg processor mengalami byk prob...rata2 pengguna acer dan juga compaq...x lupa juga dell...so kepada beginner yg nk guna laptop...carilah jenama selain di atas..bkn nk boikot or whut...just peringatan...supaya x terkene kemudian menggelabah...ok....

try cpu MSR

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #4413 by kYul
kYul replied the topic: Re:Overclocking@Processor Tweak
delang wrote:

B) erm laptop tak penah dengar ade orang overclock...bahaya wooo nnti meletup tak pasal2...dh la laptop dah panas...
ni aku jupe cara nak tweak processor,aku jupe dalam majalah CHIP
majalah favourite aku, laptop pun leh guna jugak...aku dh try dan mmg terase perubahan dia.pastikan korang tau cara mengedit registry ni

Tweak processor
run>regedit
'HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management'
create DWORD Value 'SecondLevelDataCache'
asign it 512
tengok L2 cache dulu...pastikan korang tau L2 cache pc korang dulu sblm buat.kalu L2 cache tu 1024, tukar kepada 1024 la....
semoga berjaya :P :P ;)<br><br>Post edited by: delang, at: 2006/03/21 18:43


leh gak guna sejenis program yg direka khas utk increase speed processor berdasarkan multiplier dia...biasenyer amd processor leh wat cam gitu...aku try kat processor pentium...ternyata dia closed...so,for amd user...leh jek kalau nk oc....sbb cooling sys amd gak ok berbanding pentium...muahahaha...promote skit amd...
aku guna laptop dgn processor amd athlon xp mobile 1.6ghz...so after oc aku dpt speed 2.0...ok r tu...leh challenge kluaran pentium thn ni pe..dan laptop aku stabil jek...stakat ni aku tgk ...laptop yg guna pentium sbg processor mengalami byk prob...rata2 pengguna acer dan juga compaq...x lupa juga dell...so kepada beginner yg nk guna laptop...carilah jenama selain di atas..bkn nk boikot or whut...just peringatan...supaya x terkene kemudian menggelabah...ok....

try cpu MSR [file][file] [file]

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #4414 by kYul
kYul replied the topic: Re:Overclocking@Processor Tweak
delang wrote:

B) erm laptop tak penah dengar ade orang overclock...bahaya wooo nnti meletup tak pasal2...dh la laptop dah panas...
ni aku jupe cara nak tweak processor,aku jupe dalam majalah CHIP
majalah favourite aku, laptop pun leh guna jugak...aku dh try dan mmg terase perubahan dia.pastikan korang tau cara mengedit registry ni

Tweak processor
run>regedit
'HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management'
create DWORD Value 'SecondLevelDataCache'
asign it 512
tengok L2 cache dulu...pastikan korang tau L2 cache pc korang dulu sblm buat.kalu L2 cache tu 1024, tukar kepada 1024 la....
semoga berjaya :P :P ;)<br><br>Post edited by: delang, at: 2006/03/21 18:43


leh gak guna sejenis program yg direka khas utk increase speed processor berdasarkan multiplier dia...biasenyer amd processor leh wat cam gitu...aku try kat processor pentium...ternyata dia closed...so,for amd user...leh jek kalau nk oc....sbb cooling sys amd gak ok berbanding pentium...muahahaha...promote skit amd...
aku guna laptop dgn processor amd athlon xp mobile 1.6ghz...so after oc aku dpt speed 2.0...ok r tu...leh challenge kluaran pentium thn ni pe..dan laptop aku stabil jek...stakat ni aku tgk ...laptop yg guna pentium sbg processor mengalami byk prob...rata2 pengguna acer dan juga compaq...x lupa juga dell...so kepada beginner yg nk guna laptop...carilah jenama selain di atas..bkn nk boikot or whut...just peringatan...supaya x terkene kemudian menggelabah...ok....

try cpu MSR

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #4415 by kYul
kYul replied the topic: Re:Overclocking@Processor Tweak
delang wrote:

B) erm laptop tak penah dengar ade orang overclock...bahaya wooo nnti meletup tak pasal2...dh la laptop dah panas...
ni aku jupe cara nak tweak processor,aku jupe dalam majalah CHIP
majalah favourite aku, laptop pun leh guna jugak...aku dh try dan mmg terase perubahan dia.pastikan korang tau cara mengedit registry ni

Tweak processor
run>regedit
'HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management'
create DWORD Value 'SecondLevelDataCache'
asign it 512
tengok L2 cache dulu...pastikan korang tau L2 cache pc korang dulu sblm buat.kalu L2 cache tu 1024, tukar kepada 1024 la....
semoga berjaya :P :P ;)<br><br>Post edited by: delang, at: 2006/03/21 18:43


leh gak guna sejenis program yg direka khas utk increase speed processor berdasarkan multiplier dia...biasenyer amd processor leh wat cam gitu...aku try kat processor pentium...ternyata dia closed...so,for amd user...leh jek kalau nk oc....sbb cooling sys amd gak ok berbanding pentium...muahahaha...promote skit amd...
aku guna laptop dgn processor amd athlon xp mobile 1.6ghz...so after oc aku dpt speed 2.0...ok r tu...leh challenge kluaran pentium thn ni pe..dan laptop aku stabil jek...stakat ni aku tgk ...laptop yg guna pentium sbg processor mengalami byk prob...rata2 pengguna acer dan juga compaq...x lupa juga dell...so kepada beginner yg nk guna laptop...carilah jenama selain di atas..bkn nk boikot or whut...just peringatan...supaya x terkene kemudian menggelabah...ok....

try cpu MSR...taip je kat yahoo search...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #4419 by delang
delang replied the topic: Re:Overclocking@Processor Tweak
www.cpuid.com/cpuz.php
ko bukak site ni...donlod software dia...kalu 2mb tu maknenye 2048 la
1mb=1024...dgn software td korang leh check L2 cache brp k..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #4421 by ilche
ilche replied the topic: Re:Overclocking@Processor Tweak
delang wrote:

www.cpuid.com/cpuz.php
ko bukak site ni...donlod software dia...kalu 2mb tu maknenye 2048 la
1mb=1024...dgn software td korang leh check L2 cache brp k..



delang...lg stu aku nk tanye ape pbezaan yg dpt kite rase kalo kt bt overclocking neh??btamba laju ke camane tuh..cube citer sket...
sy bdk buta it...lalalala:blink:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #4430 by delang
delang replied the topic: Re:Overclocking@Processor Tweak
overclock adalah satu kaedah untuk meningkatkan kelajuan processor anda tanpa beli baru.contoh saya punye,saya pakai pentium4 1.8Ghz dan di overclock kepada 2.4Ghz, prestasi pc akan meningkat tanpa membeli processor baru..hheheh...kaedah ini adalah berisiko juge dan untuk melakukannya perlu ambil semua aspek yang berkaitan ngan komponen dalam komputer...ye la kot penerangan aku ni...harap btol la sbb itu yang aku paham

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.552 seconds