Overclocking

More
11 years 5 months ago #4437 by saru
saru replied the topic: Re:Overclocking@Processor Tweak
Camne aku nk overclock processor aku....
spec pc aku-
AMD Athlon XP 2400 (2.0 Ghz) Socket A
Motherboard - MSI K7Nforce2 Delta
Ram - DDR 400Mhz Apacer 512mb
Graphic Card - MSI GeForce FX 5200 128mb
HDD Maxtor 80Gb + 80Gb
DVD Rom
CDRW-+

Klau bleh aku nk bg laju processor
aku tu smpai 2.4Ghz - 2.8Ghz, bleh ke

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #4471 by khy
khy replied the topic: Re:Overclocking@Processor Tweak
delang..ade side effect ape2 ke yg kita kena hati2 kalau nak kacau L2 cache ni? huhuhu...

aku kurang sket pengetahuan ni.. :blush: tp malu bertanya sesat jalan ye x? hehhehehe

L2 cache tu ade ntuk ape sbenarnya? kalau kita guna die x menjejaskan ke operasi lain? processor kita akan oc/overheat x?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #4473 by delang
delang replied the topic: Re:Overclocking@Processor Tweak
sebenar tips ni aku amik daripada majalah CHIP...aku rase xde effect pape cume ade laju la...sbb dia edit registry bukan edit processor..aku ni bukan expert sangat...selama aku buat xde masalah pun...kalu ko nak try xde masalah pun...ko buleh tukar balik pada asal...
tp selepas aku buat ni,memag terasa perubahan dia..ade laju pc aku ni B)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #4474 by khy
khy replied the topic: Re:Overclocking@Processor Tweak
thanx delang :D aku nak try ah ni

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #4475 by lipasmati
lipasmati replied the topic: Re:Overclocking
Assalamualaikum~
kalau x silap aku kalau dah overclock nak kena carik kipas untuk processor yang mengancam, ini untuk xtreme overclockers la..hehe...dia x mengurangkan jangka hayat processor ke??

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #4476 by khy
khy replied the topic: Re:Overclocking@Processor Tweak
delang..512 tu decimal ke hexadecimals?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #4552 by carcdm
carcdm replied the topic: Re:Overclocking@Processor Tweak
Aku punye 2.8 GB, kalo overclock boleh dapat 3.6GB tak? besh giler! Komputer aku selalu lag kalo main game berat2 can Serious Sam, Doom bla bla. Lagi satu, aku gune Microsoft Longhorn BETA. Tu la pasal die lag.

Cadangan gune ais kering (CO2 pepejal) tu, praktikal ke?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #4555 by delang
delang replied the topic: Re:Overclocking@Processor Tweak
khy wrote:

delang..512 tu decimal ke hexadecimals?


hexadecimals la...

Aku punye 2.8 GB, kalo overclock boleh dapat 3.6GB tak? besh giler! Komputer aku selalu lag kalo main game berat2 can Serious Sam, Doom bla bla. Lagi satu, aku gune Microsoft Longhorn BETA. Tu la pasal die lag.


ko nyer pc tu dah power ape,nak overclock ape lagi...dah laju ape...taknak mau sangkut, tambah ler RAM....
tips ni kalu kire bukan overclock sangat, cuma edit registry...kalu overclock btol2 kene adjus processor plak...kat bios tu...tp risiko la skit...
pc aku dah berumur dan aku beli pada tahun 2002 bulan 9...dan sampai sekarang ok la lagi xde masalah...cuma rosak skit2 tu besa la
B)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 2 months ago #10565 by jackstones
jackstones replied the topic: Re:Overclocking
kalau nak oc..bukan ke start ngan power supply..kalau power supply standart boleh ke oc..maksud aku max..n then bru pg ke cooler..?btol ke kenyataan aku ek kawan2..:unsure:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 2 months ago #10570 by delang
delang replied the topic: Re:Overclocking
memang power supply pon main kan peranan...macam pc aku ni...default dia dah leh oc...dah ade setting kat bios.tukar sket je...
sebenarnye ade cara lain...ape yang penting lepas oc kene check dulu untuk pastikan stabil ke x...ok x ....
kalu power supply tak power...ia tak tahan lame...
macam aku ni...setahun sekali tukar...hehehhe...bile la mampu nak beli yg lebih power punyer :laugh: B)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 2 months ago #10593 by jackstones
jackstones replied the topic: Re:Overclocking
aku takut gile nak settng power supply kat bios..takut meletup nant..menangis aku woo..huhu..:)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 2 months ago #10604 by delang
delang replied the topic: Re:Overclocking
pada aku tak perlu setting power supply
pada kebiasaan orang akan tukar setting external clock@fsb
contoh macam pc aku:
sblm:18x100mhz=1.8Ghz
slps:18x133=2.4Ghz

begitu la, aku nak cite pon tak reti,RAM pon main peranan jugak dalam oc ni

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.398 seconds