Overclocking

More
9 years 5 months ago #26284 by Taha89
Taha89 replied the topic: Ruj:Overclocking
wow. menarik nih.... laju bangat ke jdnya? xpayah tunggu2 kea? ke apa maksud overlocking? tambah speed ke tambah cooler? aiseyh....

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 5 months ago #26285 by atinko
atinko replied the topic: Ruj:Overclocking
Taha89 tulis:

wow. menarik nih.... laju bangat ke jdnya? xpayah tunggu2 kea? ke apa maksud overlocking? tambah speed ke tambah cooler? aiseyh....


slalunyer OC lebih dititikberatkan utk gaming... laju tak laju tu terpulang gak pada user.. klu pc power mcm mana pun, tapi OS hampeh.. uselless gak... so, kena seimbang hardware ngan software... B) bab cooler tu, terpulang laaa user nak OC brapa peratus.... tak semestinya kena pakai high-end cooling sytem... pakai midrange air cooler pun dah ok utk beginner... dlm RM100-150 dah leh dpt.. yg gambar air cooling system kat bawah tu bleh dikatakan high-end..

1. Thermaltake Ultra 120 RM 250 +Silverstone FM120 (Fan)RM 70 = RM 320

casing plak tak semestinya wajib kena pakai alluminium.... utk permulaan tak salah pakai biasanya... klu cam2, sampai bila nak mencuba OC.. tul tak ? blasah jerk... tak meletupnyer PC tu.. :D

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 5 months ago #26286 by atinko
atinko replied the topic: Ruj:Overclocking
Atiqi tulis:

mmg mahal..aku ada gak ry usha2 kat lowyat..imbi..herga dia paling minimum pun 600 henget untuk coling system..tue belum capur RAM,power supply kena tukar..belum campur lagi tue..betul gak cakap bro shafique tue..nak overclock nie mmg bnyk pki duit..apa2 pun thanks pada atinko..info yg menarik tue..B)


RM 600 ? jenis apa tu ? water cooling ?
klu water cooling utk beginner yg tak brani, aku tak syorkan korang beli brand² kat lowyat aka therlmaltake, cooler master etc cos KOMPOM akan leking.. banyak lagi laa mslh yg korang WAJIB temui... :laugh: bukan nak menakutkan, tapi sekadar berkongsi pengalaman... B) estimate gambar cooling system kat bawah tu lebih kurang 900-1K... combination dari several top brand.. switftech, cooltrek etc.. :woohoo:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 1.227 seconds