Auto connection Streamyx

More
8 years 11 months ago #28946 by intoxicat
intoxicat created the topic: Auto connection Streamyx
Salam..macammana nak set up streamyx connection dari manual ke auto..contohnya bile on je pc terus dapat internet connection..saya ade 1 pc dan satu laptop,laptop dilengkapi ngan linux..so kalo leh saya nak cucuk laptop yang dilengkapi ngn linux terus dapat connection..Harap dapat dibantu..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Atiqi
  • Atiqi's Avatar
  • Visitor
  • Visitor
8 years 11 months ago #28952 by Atiqi
Atiqi replied the topic: Ruj:Auto connection Streamyx
Hi intoxicat awak nak jadikan modem awak sbg auto conection,ok mcm nie,selalunya streamyx akan bekalkan modem jenis DB102 warna biru atau modem BILLION..skrg nie sy x tahu awak pki modem jenis apa..

ok nie utk DB102
1)taipkan kat url 192.168.1.1 (nnt dia akan keluarkan satu popup mintak username dgn password)Username:tmadmin Password : tmadmin (standard configuration)

2)nnt akan terpapar satu page DB102..so lihat sebelah kiri page klik \"Home\" dan pilih \"SmartConfig\" menu di sebelah kiri.

3)modem DB102 boleh di konfigurasi dlm3 cara iaitu; Bridge, PPPOE dan PPPOA so masa kat page nie pilih PPPOE dan masukkan sekali username stramyx cth
username :intoxicat@streamyx passowrd : streamyx123

4)sudah pilih,tekan submit button..dan tgu smpi dia redirects ke Configuration Wizard page.



5)restart modem dlm masa 5 minit,n try surfing..B)

kalau ada masalah boleh bertanyakan disini..ramai kawan2 kita di fungkur nie pakar dlm bidang2 streamyx nie :laugh:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 11 months ago #28962 by intoxicat
intoxicat replied the topic: Ruj:Auto connection Streamyx
Tq bro..saya try url tu xboleh..sy guna modem jenis BILLION model BiPAC 5112S..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 11 months ago #28963 by erryzx_
erryzx_ replied the topic: Ruj:Auto connection Streamyx
modem intoxicat tu streamyx bagi ke...?
ade kotak die x....? klu ade cube tgk dalam kotak modem tu,..,kot2 ade buku manual die.,.,
biase nye ade rujukan no ip modem beserta user name dan password untuk login admin ke modem tu,.,.~
slamt mencube,.,.~
:) :) :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 11 months ago #28964 by intoxicat
intoxicat replied the topic: Ruj:Auto connection Streamyx
erryzx_ tulis:

modem intoxicat tu streamyx bagi ke...?
ade kotak die x....? klu ade cube tgk dalam kotak modem tu,..,kot2 ade buku manual die.,.,
biase nye ade rujukan no ip modem beserta user name dan password untuk login admin ke modem tu,.,.~
slamt mencube,.,.~
:) :) :)


bro..yup streamyx bg..actually bkn bg free tapi sewa ;) sy dah check didalam box tiada ape2 pon buku manual..yg ade cuma dia bg cd \'streamyx in a box\' untuk pengguna yg nak psg modem sdiri 2 je (xperlu tech psg utk caj rm88)..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #30586 by mastersuse
mastersuse replied the topic: Ruj:Auto connection Streamyx
intoxicat tulis:

Salam..macammana nak set up streamyx connection dari manual ke auto..contohnya bile on je pc terus dapat internet connection..saya ade 1 pc dan satu laptop,laptop dilengkapi ngan linux..so kalo leh saya nak cucuk laptop yang dilengkapi ngn linux terus dapat connection..Harap dapat dibantu..



kena setting router dulu..
tgk pakai router apa, cari ip dia..
then bubuh user dan pass router tuh..
then setkan user name streamyx dan pass bersama setting2 yg btul..
then restart router..

step sama mcm step atiqi tuh..

then try guna... hehehe aku baru perasan thread nih.. :whistle:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

  • Atiqi
  • Atiqi's Avatar
  • Visitor
  • Visitor
8 years 9 months ago #30587 by Atiqi
Atiqi replied the topic: Ruj:Auto connection Streamyx
BILLION model BiPAC 5112S..

untuk menukar manual dialer kpd auto dialer bagi modem billion bipac5112s....

type kan kat browser ip 192.168.1.254
type in username : admin
password : password

masuk interface setup
pilih isp pppoe/pppoa (ini penting pilih ppoe/ppoa kalau x xleh nak browse internet)

masukkan username dan password streamyx

and then save

lampu adsl akan berkelip dan kemudian stable bersama lampu ppp
SEKARANG DAH BOLEH MELAYARI INTERNET DENGAN AUTO CONNECTION

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #30776 by atinko
atinko replied the topic: Ruj:Auto connection Streamyx
tgk link ni...
http://modemsupport.blogspot.com/2007/06/billion-bipac-5112s-configuration.html

tak fhm apa² post balik... ktorg try jwb~ :kiss:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 9 months ago #30777 by Bropian
Bropian replied the topic: Ruj:Auto connection Streamyx
Setiap raouter/modem berlainan cara untuk setting..so dapatkan manual nya terlebih dahulu.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.275 seconds