BUAT TELUR ASIN /MASIN SENDIRI

More
11 years 7 months ago #24460 by khumaira






BUAT TELUR ASIN/MASIN SENDIRI

BAHAN:

10 biji telur itik
garam kasar semasin yg mungkin
air suam

CARA:

Bersihkan telur & jemur seharian

garam dicampur bersama air suam sehingga nampak agak likat/pekat.
Agak2 kemasinan garam

Masukkan air garam kedalam bekas, masukkan telur. Pastikan telur tenggelam dalam air. Tutup bekas & letakkan ditepi.

Selepas 2 ke 3 minggu, bolehla direbus. Ini bergantung kepada kadar kemasinan air garam tadi.:woohoo:
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 7 months ago #24461 by MyAdriana
ic..xderla susah sangat ehh
kalau yg pakai tanah tu camner?
hehehehe

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 7 months ago #24462 by khumaira
MyAdriana tulis:

ic..xderla susah sangat ehh
kalau yg pakai tanah tu camner?
hehehehe



cara tu style org rajin....:laugh:

caranya,tanah liat yg dicampur dgn garam.lekapkn pd telur itik.
pastu,kisar arang jadi serbuk.golekn telur yg bersalut tanah liat masin tu
dan golekn pd serbuk arang tadi.

tujuan org letak arang kerana xnak kasi tanah liat tu mncair atau tanggal.
pernah tgk x ais ketul org taruh serbuk kayu.yg xde peti sejuk,dorang nk bg ais tu tahan lama,cmtu le.sama gak dgn telur asin ni.

sblum dorang pasarkn telur asin tanah liat ni,dorang peram dulu skurangnya 2 mggu.
nk bg rasa masin tu serap masuk ke dlm telur.ok,dh dpt info baru.bgusss...
rajin brtanya x sesat jln...:kiss:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: khumaira
Time to create page: 0.213 seconds