Remember Me     Forgot Login?   Sign up  

MENYEDIAKAN HIDANGAN YG SIHAT

More
15 years 3 weeks ago #32716 by khumaira
MENYEDIAKAN HIDANGAN YANG SIHAT

Cara menyediakan dan memasak makanan yang baik boleh membuat sesuatu hidangan itu lebih berkhasiat.

* Buangkan lemak daging dan kulit ayam.

* Basuh buah-buahan dan sayur-sayuran segar sebelum dimakan. Elakkan daripada
merendam buah-buahan dan sayur-sayuran. Sebaliknya gunakan air bersih yang
mengalir.

* Elakkan daripada memotong atau menghiris kecil buah-buahan dan sayur-sayuran.

* Rebus ubi kentang dan keledek bersama kulit setelah dibersihkan.

* Gunakan air cuma sebanyak yang mencukupi apabila menyediakan masakan sup atau
masakan berkuah.

* Tentukan air telah mendidih atau minyak adalah panas apabila memasukkan makanan
untuk dimasak.

* Elakkan memasak terlalu lama untuk mengekalkan warna dan bentuk sayur-sayuran.
Masukkan bahagian-bahagian sayur yang lebih keras dahulu.

* Tutup kuali atau periuk apabila memasak sayur-sayuran untuk mengelak kehilangan
vitamin. Menutup kuali atau periuk apabila menggoreng tanpa minyak memendekkan
masa memasak dan mengekalkan khasiat sayur-sayuran.

* Kurangkan pengunaan garam, kicap ,sos, bahan perisa dan soda .Sebaliknya
gunakan air rebusan ayam, daging, ikan bilis dan sayur - sayuran .

* Kurangkan kandungan lemak sup dengan membuanglapisan minyak yang beku setelah
disimpan dalam peti sejuk.

* Elakkan daripada menggunakan minyak masak yang telah bertukar warna setelah
dipanaskan kepada suhu yang tinggi bagi jangkamasa yang lama.

* Bahan makanan yang mudah rosak seperti daging , ayam, ikan, susu ,telur dan
makanan yang telah dimasak perlu disimpan pada suhu yang rendah di dalam peti
ais sebelum digunakan. Potong daging dan ayam mengikut amaun yang diperlukan
untuk satu masakan sebelum dibekukan .Membeku semula makanan yang telah
dicairkan boleh menyebabkan makanan menjadi rosak dan mengakibatkan
keracunan makanan.
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.416 seconds