RESEPI MASAKAN KELOLAAN KHUMAIRA

More
11 years 5 months ago #23856 by org TIMUR
org TIMUR tulis:

ni resepi pantai timur.....
IKAN SINGGANG...:laugh:

BAHAN-BAHAN :

IKAN (suka htilah ikan per pun)
SERBUK KUNYIT
SERAI - ditumbuk (jgn smpai lumat)
LADA HITAM
BAWANG PUTIH - dimayang
GARAM
SERBUK PERASA
AIR SECUKUPNYA (penting ni)

CARA MEMASAK : (chewah2)

1.Masukkan air kedalam periuk
2.Masukkan 1/4 serbuk kunyit
3.Masukkan serai,lada hitam,bawang putih
4.Masukkan ikan
5.Masukkan garam dan serbuk perasa secukup rase
6.Biarkan hingga mendidih..Lepas tu blh lah diangkat..

yuhuuuuuuu....cubalah....:silly:


wei2...lupa lah...lengkuas...masukkan sekali ngn serai td...dlm 1 inci..:woohoo: klu x, xjd lah singgang..hahaha:P

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23860 by guydacosta
bagus la kak ku.. teruskan usaha mulia ini...
haiih.. alangkah beruntung nyer dpt isteri yg pandai masak nie...

ermmm ada x menu masakan tom yam yg dia taruk santan kelapa tu...
guy ske tom yam n sup2 nie... n masakan pedas2...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23863 by akazukinsz
wahhh... menariknya topik ni.. memandangkan aku pun skang ni memasak setiap hari.. makanya tercipta la resepi2 yg tak dijangka.

mlm tadi aku telah mencipta resepi baru iaitu \'cook whatever we have left\' (atau dlm bahasa melayunya masak je apa yg ada). kebetulan bahan2 yg ada mlm tadi:

4 ulas bwg putih - dihiris halus
setengah labu bawang besar (yellow onion)- dihiris besar
satu tin cendawan butang - dihiris
sebiji kentang - dihiris mcm fries mc d
segenggam ikan bilis - dibasuh
4-5 cubit garam
serbuk lada hitam

cara-caranya:
panaskan minyak dlm frying pan or kuali.
tumis bawang putih n bawang besar sampai naik bau.
tumis jugak ikan bilis.
gaulkan kentang sampai empuk.
masukkan cendawan butang.
tabur garam n serbuk lada hitam (kat sini korg leh ikut sesukahati. kebetulan masa aku buat ni serbuk lada hitam aku tinggal sikit je. so sikit je la akuu buh. lagi byk lagi sedap kot..)
gaulkan semua bahan sehingga black pepper dan garam rata.
sedia untuk dihidang.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23870 by shafique
tak dedar plak aku ada topik nie. Yosh! MEnyokong abes akak khumaira kite! ada tak resipi2 senang2 sket. maklumkan bujang2 nie.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23872 by screammer
bagus gak topik nie... len kali ley try resepi masakan yang akak bg nie..mcm best jee..bertambah boroi la aku..hehehe

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23875 by akazukinsz
nak resepi mudah ke? kene tanya org bujang jugak la.. huhu..

ni ada satu resepi ni. aku rasa senang la (for the fact that aku mmg suka masak guna black pepper)

nama dia pelik sket. Beef Straganoff. 1st trial aku buat = BRAVA! OTTIMO!

Bahan:
Daging (kalau nk buat ayam kene tukar nama jadi Chicken Straganoff ye..)
Butter
Sour Cream (boleh didapati di mana2 pasaraya terkemuka Malaysia kat bahagian cheese)
Black pepper
Bawang besar (yellow onion)
Button Mushroom
Garam secukup rasa

Cara:
Panaskan kuali dengan butter. (appx 3-4 sudu atau sekadar cukup untuk tak bagi daging melekat kat kuali)
goreng daging (or ayam) tadi sehingga warna dia jadi coklat (senang kata sampai masak la). pastu asingkan daging (or ayam) tadi kat dalam pinggan (or mangkuk)
panaskan lagi kuali tu dengan butter (tambah butter kalau tak cukup)
Goreng bawang besar sampai layu. masukkan cendawan butang tadi. taburkan black pepper (nk lagi sedap tambahla oregano, rosemary, tarragon, atau nutmeg sekali. sume ni juga boleh didapati di pasaraya terkemuka di seluruh malaysia bahagian spices)
pastu tuang sour cream dalam kuali yg sama. tambah air kalau rasa cam pekat sangat.tambah garam n more black pepper mengikut kesedapan lidah masing2.

kalau nk tgk gmbr blh melawat ke blog aku ye.
http://akazukinsz.blogs.friendster.com/my_blog/2008/03/index.html

cuba la hidang benda ni kat kengkawan korg. sure diorg respect punya.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23876 by khumaira
TERIMA KASIH KERANA BERI SOKONGAN PADU.THANKS JG PD AKAZUKINSZ.YG SKA MKN JE PUN LEH MASUK TOPIK NI.YG XTAU MASAK BERI RESEPI NI PD MAK KORANG KE,BINI KORANG KE.SURUH DORANG TLG MASAKN.HEHEHE...


AND THANKS A LOT PADA KAUM LELAKI.INGAT KE X MINAT USHAR RUANGAN NI.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23879 by khumaira
HAI...AKAZUKINSZ.....AKAK PERNAH MASAK BEEF STROGANOFF TU.DIA WESTERN FOOD.
X SUSAH NK MMBUATNYA.TP KENA RAJIN LE PEGI HYPERMARKET CARI BAHAN2NYA.

MASAKN NI UNIK SKIT.RASA MCM2 WKTU KITA MENIKMATINYA.MASAM,MANIS,MASIN,PEDAS,LEMAK BRKRIM,WANGIAN CITARASA DR OREGANO,ROSEMARY,TARRAGON DN NUTMEG.SKALI SKALA APE SALAHNYA KITA CUBA MASAKN BRU.


Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23880 by khumaira




COKODOK/JEMPUT2 PISANG

PISANG 4 BIJI(DILECEK LUMAT)
TEPUNG GANDUM 1 1/2 CAWAN
1/3 SUDU KECIL SODA BIKARBONAT
SECUBIT GARAM
1 SUDU BESAR GULA MERAH
1 SUDU BESAR GULA PASIR
1/2 CAWAN SANTAN
SEDIKIT AIR

CARANYA:

GAUL SEMUA BAHAN2 INI.
ADUNAN JGN TRLALU LEMBIK(ADUNAN YG DIGAUL AKN MELEKAT PD TANGAN JIKA DIANGKAT)
PERAP DAHULU SELAMA 10MINIT,AGAR RAMUANNYA SEBATI.
BOLEH GORENG DAH PUN.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23881 by khumaira



KUIH CAKOI/KOCOK/PAK TONGKO(LAIN NEGRI LAIN NAMANYA-INI JE YG AKU TAU PUN)


BAHAN2NYA:

(ADUNAN YIS)
1 1/2 CWN TPG GNDUM
1 1/2 CWN AIR
1 SUDU BESAR YIS(MAURIPAN)

(BAHAN DOH)
1 1/2 SUDU TEH TAWAS(ALUM)-TUMBUK HALUS
2 1/2 CWN AIR
1 1/2 SUDU TEH SODA BIKARBONAT
2 SUDU TEH GARAM
2 SUDU BESAR MINYAK
4 CAWAN TPG PROTIN TNGGI(BREAD FLOUR)
2 SUDU TEH AMONIA
1 SUDU BESAR MNYAK(UTK SAPU)
2-3 SUDU BESAR TPG(UTK TABUR)

LANGKAH 1: GAUL SEMUA BAHAN YIS-TUTUP DGN KAIN LEMBAB(PERAP 1 1/2 JAM)

LANGKAH 2: LARUTKN TAWAS(UTK SATUKN DGN BAHAN YIS NNT)

LANGKAH 3: 1 1/2 CWN AIR,AMONIA,SODA,GARAM,2 SUDU MNYAK,TPG PROTIN TNGGI
(GAUL SEMUA BAHAN NI)

LANGKAH 4: SATUKN SEMUA LANGKAH 1-3.ULI JADI DOH.TTUP ADUNAN.PERAP 30MIN

LANGKAH 5: ULI LAGI HNGGA KENYAL.SAPU MNYAK DIATASNYA.TTUP KEMAS.PERAP LG
2 JAM.

LANGKAH 6: TABUR TPG ATAS PAPAN PENCANAI.AMBIL DOH.CANAI TEBAL 1CM,LEBAR
10CM,PANJANG 30CM.(POTONG JD 20 KEPING ANGGARAN)

LANGKAH 7: BASAHKN AIR D TGH SATU POTONGAN TU.LEKAP/TINDIH LG SATU
POTONGAN ATAS POTONGAN PERTAMA.
TOREH DGN PISAU D TGH POTONGAN BRTINDIH
KOYAKN SKIT TOREHAN TU.
DAH BOLE GORG PUN.GRG HNGGA WRNA KUNING KEEMASAN.

P/S:AKAK BKN SNGAJE NK KASI KORANG RESEPI RENYAH CMNI.TP NK KORANG
TGK BETAPA SUSAHNYA ORG CARI REZEKI WAT KUIH NI.KITA NK MKN YG
SDAP2 JE.YE X???? PD SESAPE YG BLUM KENAL OR TGK KUIH NI,DPT LE
ILMU SKIT.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23882 by org TIMUR
RESEPI MAKAN PAGI

PULUT CAWAN (tp kt ganu dipanggil pulut nyoir)

BAHAN-BAHAN :

~ 2 Cawan Beras Pulut
~ Sebiji Kelapa yg diparut
~ 1/2 Sudu Tea Garam
~ 1 Sudu Makan Gula
~ Air Mengikut Sukatan Beras Pulut

CARA-CARA MASAK :

1.Basuh beras pulut sehingga bersih.Masukkan air ikut sukatan yg betul
2.Tanak Beras Pulut Sehingga masak
3.Gaulkan kelapa parut dgn gula dan garam
4.Tongkolkan pulut td and theb gaulkan kedalm kelapa
Dah siap untuk dimakan...kalu nk lgi best,goreng ikan yg telah dikukus atau pn ikan kering.....fuh...best....

cubalah yer.....:silly:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23887 by khumaira



KUIH CUCUR BADAK

BAHAN2NYA:

600 GRAM UBI KLEDEK(KUPAS-REBUS)-BIARKN HNGGA BENAR2 SEJUK
2 CWN TPG GNDUM
SECUBIT GARAM

BAHAN INTI:
1/2 BIJI KELAPA PARUT
3 SUDU BESAR UDANG KERING>>>>>>>>>>>>>>>>
8 ULAS BWANG MERAH>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
3 BTG SERAI >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
10 TNGKAI CILI KERING(REBUS DULU 5 MIN)>>
1/2 SUDU TEH SERBUK KETUMBAR>>>>>>>>>>>>> (TUMBUK/BLENDER SEMUA NI)
1/2 SUDU TEH JINTAN MANIS>>>>>>>>>>>>>>>>
1/2 SUDU TEH JINTAN PUTIH>>>>>>>>>>>>>>>>
1/2 SUDU TEH SRBUK KUNYIT>>>>>>>>>>>>>>>>
1 SUDU BESAR MNYAK UTK MENUMIS
1/2 SUDU KECIL GARAM
SEDIKIT PERASA(AJINOMOTO)
1/2 CAWAN SANTAN/AIR PUN XPE
UDANG HIDUP/BASAH-UTK HIASAN

*
CARA MEMBUATNYA:

UBI YG SIAP DIREBUS DN TELAH BENAR2 SEJUK-DILECEK LUMAT
GAUL BRSAMA TPG GNDUM
CMPUR GARAM (KLU SUSAH NK ULI TMBAH LE AIR SKIT)
ULI HNGGA BETUL2 SEBATI

BUAT INTI:

PANASKN MNYAK MENUMIS
TUMIS SEMUA BAHAN BLENDER TU
HNGGA NAIK BAU(KEKUNINGAN)
MASUKN KLAPE PARUT,GARAM,SANTAN DAN AJINOMOTO.
KACAU HNGGA KERING.TTUP LE API.(BIARKN SEJUK DULU)

LANGKAH AKHIR:
BULATKN SEDIKIT DOH UBI TU
LEPERKN,TARUH INTI DLM DIA
TUTUP DOH KEMAS2 AGAR INTI X TRJELIR KLUAR.
LETAK SEEKOR UDANG HIDUP ATAS KUIH NI.
SIAP UTK D GRG LE.

P/S:KLU UBI YG KITA REBUS TU MASIH PANAS, KITA CAMPUR SEGERA DGN TPG,
TPG AKN JD BRKETUL DN X SEBATI DGN UBI.ROSAK LE KUIH TU...KUANG3
SELAMAT MNCUBA.....
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: khumaira
Time to create page: 0.290 seconds