RESEPI MASAKAN KELOLAAN KHUMAIRA

More
11 years 5 months ago #23892 by guydacosta
kak ku... guy ada cadangan nie...
rasenyer lebey elok dan kemas... kalu kak ku buat column or bahagian yg tersendiri... cthnyer bahagian kuih muih or kuih tradisional, pastu bahagian masakan melayu, masakan western... so x de la serabut serabai kt sini semuanyer.. dan menyenangkan user lain tuk lihat dan cari menu2 nyer..
juz cadangan..
tapi mana menu request guy??? huhu~~

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23893 by org TIMUR
petang2 ni nk mkn per yer....

jom kite usha menu ptg ni....

menu ptg ni :

PISANG GORENG & KEROPOK LEKOR

CARA2NYA :

korang pergilah beli di warung2 yg berhampiran ngn umah masing2.....huhuhuhhu:lol:

just suka2....hehehe...jgn mare:woohoo:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23894 by khumaira
guydacosta tulis:

kak ku... guy ada cadangan nie...
rasenyer lebey elok dan kemas... kalu kak ku buat column or bahagian yg tersendiri... cthnyer bahagian kuih muih or kuih tradisional, pastu bahagian masakan melayu, masakan western... so x de la serabut serabai kt sini semuanyer.. dan menyenangkan user lain tuk lihat dan cari menu2 nyer..
juz cadangan..
tapi mana menu request guy??? huhu~~




LAA...GUY.TD KAK KHU DH POST MENU TOMYAM BERSANTAN.TAH KNP X MSUK LAK.
XPE.MLM NI KAK KHU TYPE LAIN YER.AND FAST COOK UTK YG BUJANG,COMING SOON.
TENTANG NK ASINGKN JENIS KUIH OR LAUK,KAK KHU MEMG CADANG XNK WAT CMTU COZ
HOPE SUME PEMBACA,BACA SUME POST.BKAN TRTUMPU PADA MASAKN YG DORANG NAK JE.

LGPUN,SETIAP MASAKN D SINI,AKN KUAR JE PANDANGAN,TAMBAHAN DR PEMBACA.TRMASUK
REQUEST DR PEMBACA.MEMG E-BOOK NI AGAK BERBEZA KRN SELAIN KONGSI ILMU
MASAKAN,KITA JG DPT ERATKN HUBUNGAN SESAMA KITA.KLU KAK KHU ASINGKN JENIS
MENU,MAKA XSEMUA POST DORANG AKAN BACA.KAK KHU MAHU SEMUA POST DAPT
PANDANGAN DR PEMBACA.HAL NI KAK KHU XKAN TRLPAS PANDANG DEMI MNJAGA
HATI SESIAPA YG POST UTK TOPIK NI.

SETIAP POST DR MRK ADALAH MENUNJUKN BETAPA MRK SEMUA PRIHATIN,AMBILTAHU,
SUDI BERI PANDANGAN,X LOKEK ILMU DAN SEDIA BEKERJASAMA.

KLU NK IKUTKN BERLAMBAK RESEPI NI DLM MAJALAH,TP KITA DISINI LAIN.
GIVE N TAKE.SHARING IS CARING.SIAP GURAU SENDA LG DLM FORUM NI.
BARU LE X MMBOSANKN.OK,GUY.HARAP GUY SOKONG LE JUGAK.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23895 by khumaira
org TIMUR tulis:

petang2 ni nk mkn per yer....

jom kite usha menu ptg ni....

menu ptg ni :

PISANG GORENG & KEROPOK LEKOR

CARA2NYA :

korang pergilah beli di warung2 yg berhampiran ngn umah masing2.....huhuhuhhu:lol:

just suka2....hehehe...jgn mare:woohoo:



WOOO...INI MENU APE NI...KO NAK BG RESEPI KE ATAU NK POMOT WARUNG
KOPOK LEKO & PISANG GORENG.MMMM......ADE SHARE KE DGN MKCIK WARUNG TU???
KEHKEHKEH....

Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23896 by org TIMUR
WOOO...INI MENU APE NI...KO NAK BG RESEPI KE ATAU NK POMOT WARUNG
KOPOK LEKO & PISANG GORENG.MMMM......ADE SHARE KE DGN MKCIK WARUNG TU???
KEHKEHKEH....

[/quote]



keh..keh..keh...warung tu haku yg punye...hahahaah(ketawa jahat)

bestnyer...balik nti haku nk beli kopok.....

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23897 by guydacosta
apa kak khu ckp tu.. guy pening semcm nk baca n paham... x pe la.. guy buat2 paham je la..

pasal menu tu.. x per... bukan guy nk masak skrg pon... nanti balik umah nk try masak.. huhu~~ x pon suruh je my lovely mum yg masakkan..

thanks in advance.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23900 by akazukinsz
Kak Khu skang ekkk...
huhu..
Ha\'ah. rasa straganoff tu cm pelik sket. boleh kata cam 5 rasa campur terus. tapi sedappppp..... mlm ni nk try masak straganoff tu kat italy ni ha. baru jumpa sour cream kat kedai vietnam tu smlm.

Ni resepi laksa penang.

Bahan:
5 ekor Ikan (preferably ikan kembung. kalau dok oversea tu ikan tuna pun jadik...)
segenggam Cili kering (kalau takde blender better pakai cili boh)
10 helai daun kesom
2 kumtum bunga kantan
4 keing asam keping
beberapa cubit garam

Cara:
r\\Rebus ikan sampai masak. Perisi isi ikan tu n tumbuk or blend. tulang ikan tu pun tumbuk or blend utk dapatkan airnye.
Tapis air rebusan ikan tadi utk asingkan tulang temulangnya.
Guna air rebusan ikan utk jadikan kuah laksa. Masukkan isi ikan yg dh ditumbuk, cili kering yg telah diblend, asam keping dan daun kesom serta bunga kantan.
Rebus kuah laksa atas api sehingga mendidih. Masukkan garam.
Sedia untuk dihidang.

p/s: jgn lupa rebus laksa nye jugak
p/ss: asam keping tu buh la 2-3 keping dulu. kalau rasa tak ckp masam tambah lagi. cili pun sama. kalau suka pedas boleh masukkan byk.
p/sss: bahan-bahan boleh didapati di mana mana pasar mlm terkemuka.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23901 by akazukinsz
ow. ada tak resepi mee kari yg SENANG? nak buat mee kari la weekend ni. nk resepi yg senang nk cari bahan (since skang aku ada kat oversea. so halal product is limited) thanks.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23908 by guydacosta
i think im gonna copy all this menu and keep it for myself... and then print.. pastu leh publish nie... miahaha~~

bagus la korang semua nie.. keep it up a gud work..
so guy kasi satu karma buat kak ku..tp itu x penting pon kan...
yg penting.. apa yg kak ku ckp la...

tambah la byk lagi menu western... i like western.. pandai mkn jer.. masak x reti.. satu kerugian tu... so im gonna learn from here..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23917 by khumaira





TOMYAM BERSANTAN


BAHAN2NYA:

1 1/2 CAWAN PATI SANTAN>>>>>>>> DARI SEBIJI KELAPA
2 CAWAN SANTAN CAIR>>>>>>>>>>>>
2 BATANG SERAI
(dititik & potong 5cm)
3 INCI LENGKUAS MUDA
(dihiris)
3 ULAS BWANG MERAH
(diketuk/dititik)
3 ULAS BWANG PUTIH
( \" )
500 GRM AYAM
(dipotong kecil)
5-6 CILI PADI
(dititik)
5 HELAI DAUN LIMAU PURUT
(disiat)
2 SUDU BESAR SOS IKAN
3 SUDU BESAR JUS LIMAU NIPIS
GARAM,GULA
(secukup rasa)

Jerang/didihkn santan, air dengan garam, gula, serai, lengkuas, bawang merah
dan bawang putih hingga mendidih. Masukkan ayam dan masak atas api sederhana.
Bila ayam empuk, masukkan cili padi, sos ikan, jus limau dan pati santan.
JANGAN biar ia terlalu lama mendidih. Hias dengan daun ketumbar dan
daun bawang, jika suka.

ACTUALLY,TOMYAM NI ADE BYK LG BAHAN2NYA.LEH GAK TAMBAH CARROT,SALERI,BUNGA KOBIS,DAGING,SOTONG,UDANG.
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23918 by khumaira


MEE KARI

BAHAN:

MEE BASAH 500 GRM
DIDIHKN AIR*CELUR MEE SLAMA 5 MIN.UTK
BUANG BAHAN KAPUR DN MYK PD MEE.(TOS/SEJAT)

AYAM 1/4 EKOR
POTONG KECIL2
KERANG 1/2 KILO
REBUS*KOPEK KULITNYA.
REMPAH KARI AYAM 1 1/2 PACKET
BWANG BESAR 2 LABU
TUMBUK
BWANG PUTIH 5 ULAS
TUMBUK
HALIA 1 INCI
TUMBUK
BUNGA LAWANG 2 KUNTUM
KULIT KAYU MANIS 2 BTG
DAUN KARI SETANGKAI
ASAM KEPING 3-4
KERISEK 1 SUDU BESAR
SANTAN 1 KOTAK(BESAR)-SKANG BELI YG DLM KOTAK JE.RAJIN LE KATAKN.
1/2 SUDU KECIL SERBUK KUNYIT
GARAM,GULA
SECUKUP RASA

BAHAN HIASAN:
TELUR YG TELAH D REBUS
SAWI D CELUR
FISHBALL D CELUR
TAUGEH D CELUR
LIMAU NIPIS
DAUN SUP/DAUN BAWANG
TAUHU/TAUKUA D GRG
CILI MERAH
BAWANG GRG
NK SDAP LG TABUR SKIT KACANG TUMBUK

CARA NK MASAK KUAH:

(1)-PANASKN MYK.TUMIS BAHAN TUMBUK BRSAMA KULIT KAYU MANIS,BNGA LWANG
DAN DAUN KARI.
(2)-MASUKN REMPAH KARI.SRBUK KUNYIT.KERISEK.ASAM KEPING.AIR 1/2 CWN.
KACAU HNGGA PECAH MYK.
(3)-MASUKN SANTAN.TAMBHKN AIR LG 3 CWN
(4)-BIAR HNGGA MNDIDIH.BRU MASUKN AYAM DN KERANG.KEMUDIAN GARAM,GULA.
(5)-MASAK HNGGA 15 MIN LG API SEDERHANA.

DAH SIAP PUN.HIDANGKAN LE.POTONG BAHAN HIASAN CNTIK2.KLU KITA YG
NK MKN X KISAH LE.KLU NK JAMU TETAMU KE,BAKAL EHM EHM KE,MAK MERTUA KE.
RESEPI NI YG SY SLALU BUAT.

BUAT AKAZUKINSZ YG ADE KAT OVERSEA TU,INI RESEPI UMAI.KLU NK YG SIMPLE LG
KENA LE KURANGKN BAHAN2NYA.PANGGIL UMAI JE/KAK UMAI(KAK KHU TU GUY YG
GELARKN.NNT UMAI PERASAN LAK RASA DIRI NI KETURUNAN TENGKU.HEHEHE...
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 5 months ago #23919 by khumaira


FUHHHH....MELELEH AIR LIUR DGR AKAZUKINS BG RESEPI LAKSA PENANG.
FAVOURITE UMAI TU.MKN TIAP ARI PUN SANGGUP.TP KLAU KORANG SEMUA
NK TAU,LAKSA LEMAK YG PALING BEST.

KUAH LAKSA PENANG YG DH MASAK TU,
KORANG CEDOK AGAK2 DLM SEMANGKUK.MASUK DLM PERIUK KECIL.TAMBAH JE SANTAN.
TAMBAH ASAM KEPING 2.DIDIHKN 5 MIN.MKN LE DGN LAKSA.CUMA TAMBAH SANTAN JE.

TP AKAZUKINSZ.KNP RAMUAN KUAH LAKSA YG DIBERI XDE BAWANG PUN.MMG PESEN
CMTU KE??OR TRLUPA.LG SATU,UMAI PUNYA STYLE,KUAH LAKSA TARUH NANAS MASAK
RANUM YG D BLENDER.SDAPPPPPPPPP....

DAN BAHAN HIASAN UMAI PALING SKA DAUN PUDINA.WANGIIIIIIIIII...
Attachments:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Moderators: khumaira
Time to create page: 0.351 seconds