Remember Me     Forgot Login?   Sign up  

RESEPI MASAKAN KELOLAAN KHUMAIRA

More
15 years 11 months ago #24089 by khumaira







SOSEJ GULONG BREADCRUMB

BAHAN:
5 batang sosej ayam [potong 2]
10 keping roti sandwich [buangkan tepi..boleh smpan buat puding roti.. ]
3 biji telur [pukul]
breadcrumb (serbuk roti)
500 ml minyak

CARA:
1. Gulongkan sosej dalam roti.
2. Celupkan dlam bancuhan telur.
3. Golekkan dalam breadcrumb.
4. Gorengkan dengan api sederhana.
5. Angkat dan hidangkan dengan cili sos.
Attachments:
More
15 years 11 months ago #24090 by khumaira







TAT DAHLIA ATAU TAT GULUNG

BAHAN:
125 gm butter
125 gm majerin
70 gm gula halus
1 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
350 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung

Jem nanas..boleh dibeli dikedai bahan kuih/kek
atau.. (bole wat sendri)
1 biji nenas
blend dan masak sampai pekat barulah + gula
1/2 cawan air
1 cawan gula

BAHAN GLAZE/PENGILAT:
2 kuning telur
2 sudu kecil air
pewarna kuning

CARA:
1. Gaulkan butter,majerin dan gula sampai sebati.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.

3. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yg telah diayakkan.
4. Gaulkan sehingga rata dan sebati.

5. Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan.
6. Kepalkan jem nanas sebesar biji kurma.
7. Letakkan jem nanas diatas adunan dan gulungkan.

8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas.
9. Sapukan dengan bahan glaze tadi.

10. Bakar dalam oven suhu 180\'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
Attachments:
More
15 years 11 months ago #24156 by guydacosta
hehe.. nk tanya lagi nie...
almaklum la.. tadi baru je mkn yong tau foo..
tapi x puas.. kuah dia kurang enak..

so guy nk tanya nie.. cam no nk buat dianyer kuah ek..
nk pedas n pekat n sedap...
More
15 years 11 months ago #24157 by khumaira
guydacosta tulis:

hehe.. nk tanya lagi nie...
almaklum la.. tadi baru je mkn yong tau foo..
tapi x puas.. kuah dia kurang enak..

so guy nk tanya nie.. cam no nk buat dianyer kuah ek..
nk pedas n pekat n sedap...

*******************************************************************************
(KUAH HITAM)
1/2 LITER AIR REBUSAN DAGING/AYAM
1 SUDU TEH GARAM
1 SUDU BESAR GULA
1 SUDU BESAR KICAP PEKAT
1 SUDU TEH SERBUK REMPAH LIMA(FIVE SPICE POWDER)+ 1 SUDU BESAR AIR
3 SUDU BESAR SOS KACANG HITAM
2 SUDU BESAR SOS TIRAM
SERBUK LADA HITAM SECUKUPNYA
1 SUDU BESAR TPG JAGUNG + 3 SUDU BESAR AIR**
1/2 SUDU TEH MINYAK**

CARA MEMBUAT KUAH HITAM:
1. REBUS NAIK SEMUA BAHAN-##-KECUALI-##(bancuhan tepung jagung dan minyak.)**
2. BILA MNDIDIH,PERLAHAN API.SAMBUNG MASAK HNGGA 5 MIN LG.
3. PASTU MASUKN BANCUHAN TPG JAGUNG,KACAU HNGGA PEKAT.
4. TAMBAH MNYAK BG KUAH NMPAK BRKILAT.

********************************************************************************

BAHAN KUAH PEDAS:
7 BIJI CILI MERAH- BUANG BIJI
KISAR HALUS
2 SUDU BESAR BIJAN GRG TANPA MINYAK
TUMBUK HALUS
1/2 CWAN CUKA MAKAN
2 SUDU BESAR SOS PLUM
3 SUDU BESAR GULA
SEDIKIT GARAM
4 SUDU BESAR SERBUK KACANG TUMBUK
BELI YG INSTANT PUNYA

CARA MMBUAT KUAH PEDAS:
MASAK CUKA ATAS API YG PRLAHAN.5-10MIN.
MASUKAN SEMUA BAHAN LAIN.KACAU RATA.
SEJUKN SBLM D HIDANG.





SEDAP GAK DGR GUY MKN YONG TAU FU NI...

P/S:OWH YE.NK BGTAU NI.SERBUK REMPAH LIMA ATAU FIVE SPICE POWDER TU
SEJENIS REMPAH CAMPURAN MASAKN CINA.TP IANYA HALAL.MUDAH NK CARI DI
SUPERMARKET.ITU SALAH SATU PENAMBAH UMMPPPHHHH...
LEBIH BAIK WAT SENDRI BRU CKUP BAHAN DAN RASA.
Attachments:
More
15 years 11 months ago #24158 by iza
mlm ni nk pg pasar malam kat skesyen 6.. nk beli lah.. ekekek. buat leceh lah.. kalo sekali seakala mkn dgn family ok lah kot...
More
15 years 11 months ago #24159 by khumaira



APAM/KEK GULA HANGUS


BAHAN2:

3 CAWAN GULA PASIR
3 BJ TELUR
4 CAWAN TPG GNDUM
3 SUDU BESAR SUSU TPG(BANCUH JDKN SATU CAWAN)---(BAHAN D)
3 SUDU KECIL SODA BIKARBONAT


CARA MEMBUATNYA:


MASAK 1 CAWAN GULA DGN SECAWAN AIR HINGGA KEHITAMAN AIRNYA
(BAHAN A)

PUKUL TELUR DGN 2 CAWAN GULA HNGGA KEMBANG
(BAHAN B)

TEPUNG DIGAUL DGN SODA DN DIAYAK
(BAHAN C)


LANGKAH AKHIR:

CAMPURKN BAHAN B & C.GAUL HINGGA SEBATI.

MASUKN BAHAN A SEDIKIT DEMI SEDIKIT.JG GAUL HNGGA SEBATI.

AKHIR SEKALI MASUKN BAHAN D.

SAPU SEDIKIT MENTEGA ATAU MINYAK MASAK PD LOYANG PENGUKUS

TUANG BAHAN ADUNAN KEDALAM LOYANG.

DAN KUKUSLAH LEBIH KURANG 45 MINIT.


P/S:BAHAN A MESTILAH SEJUK BETUL SBLUM D CMPUR DGN ADUNAN LAIN.
SELAMAT MNCUBA.SAYA SLALU MMBUATNYA.
Attachments:
More
15 years 11 months ago #24160 by puakersiluman
:ohmy: umaiiiiiiiiiiii..cam best je........
More
15 years 11 months ago #24161 by khumaira
puaker siluman tulis:

:ohmy: umaiiiiiiiiiiii..cam best je........



BUKAN MCM BEST,TP DH SEMEMANGNYE BEST.
NIAT YG MURNI LAHIRKAN HASIL YG BERGUNA.

UTK KONGC BRSAMA.UTK KESENANGAN BRSAMA.

LELAKI JG MAMPU MENGGONCANG DAPUR...HEHEHE....:woohoo:
More
15 years 11 months ago #24163 by khumaira


BEEF STEAK

Bahan
500 gm daging steak/daging batang pinang----[bersihkan]
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu kecil madu/gula
1 sudu besar sos plum

BAHAN KISAR:
1 sudu kecil lada hitam
3 ulas bawang putih
2 ulas bawang
1 batang serai
1 inci halia

CARA:
1. Daging dipotong lebar setebal 1 cm [1/2 inci].
2. Gaulkan semua bahan yg disediakan dan perapkan selama 4 atau 5 jam.
3. Masukkan semua bahan dalam non-stick pan dan tutupkan dgn tudung.
4. Masakkan atas api sederhana sehingga air kering dan daging lembut.
5. Angkat daging dan sediakan sos.

SOS LADA HITAM

BAHAN SOS:
1 sudu besar lada hitam
1 sudu besar tepung jagung (bancuh dgn 1 cawan air)
1 sudu besar sos tomato
1 sudu besar kicap pekat

CARA:
1.Masak semua bahan sos ini.


SAYURAN:

Salad bulat
[potong kecil]
tomato segar
(potong nipis/jorong)
kentang goreng
[potato chips]
baked beans
[panaskan sikit]--kacang dlm tin

Susunkan semua seperti dalam gambar dan tuangkan sos lada hitam.

SLAMAT MNCUBA.
Attachments:
More
15 years 11 months ago #24164 by khumaira



AYAM MASAK MERAH

BAHAN2:
1 ekor ayam ..dipotong kecil..bersihkan dan taruh kunyit & garam dan goreng

BAHAN KISAR:
10 tangkai cili kering
5 tangkai cili merah
3 cm halia
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
2 btng serai
4 biji tomato
2 sudu besar tomato sos



kacang peas
bawang besar,,potong gelang
minyak masak
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa



CARA:
1. Panaskn minyak dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar
hingga garing.
2. Setelah itu masukkan ayam, kacang peas, bawang besar, garam, gula dan
serbuk perasa secukup rasa.
3. Gaulkan hingga sebati dan rata.
4. Apabila telah kering bolehlah diangkat.


SEDAP MKN DGN NASI TOMATO
Attachments:
More
15 years 11 months ago #24165 by khumaira




DAGING KERUTUP

BAHAN:
1 kg daging
1 biji kelapa
3 cawan pati santan]
3 sudu besar kerisik
1/2 biji kelapa digoreng dan kisar]
3 sudu besar rempah kerutup
2 sudu besar gula merah
1 inci kulit kayu manis
3 sudu besar minyak
1/2 cawan air asam jawa
garam

BAHAN KISAR:
15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 cm halia
3 cm lengkuas

CARA:
1. Daging dipotong jangan terlau kecil atau besar. Basuh dan toskan.
2. Bancuhkan bahan kisar dengan rempah kerutup.

3. Panaskan minyak dan tumiskan kulit kayu manis.
4. Masukkan bahan kisar yg telah dibancuhkan tadi. Kacau rata sehingga naik minyak dan wangi.

5. Masukkan daging dan kacau rata.
6. Masukkan santan, air asam jawa dan gula & garam.perlahan api.

7. Biarkan reneh sehingga pekat dan naik minyak semula.
8. Hidangkan dengan nasi dhal/nasi minyak/nasi tomato.


MY FAVOURITE.....MKN DGN NASI IMPIT OR KETUPAT PULUT.....
Attachments:
More
15 years 11 months ago #24166 by mitki_85
umai....daging kerutup ni sme ke dgn rendang?
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.638 seconds