IP address to IP number?

More
12 years 10 months ago #16654 by masterx6600
ada sesiapa tau..boleh terangkan sikit tak mcmne nk convert IP address to IP number?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #16855 by zik
Replied by zik on topic IP address to IP number?
ahahaha saya kurang faham la masterx6600? IP Address tu bukan dlm nombor dah ke? huhu. kalau nak buat IP address/nombor tu jadi dlm bentuk domain, cth. mcm nak buat comp jadi server tapi tak mahu orang tahu/masuk guna ip nombor tapi guna domain. guna site ni dyndns daftar dulu baru bole guna kemudian pepandai lah pilih dynamic/static ip.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #16865 by darkbishop
Replied by darkbishop on topic IP address to IP number?
betul tu.. ip number dark kta penah dengar pun.ada ker definasi ip number?ip address dark tau la.cuba terangkan sikit apa yang ko nak sebenarnye???

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #16866 by shafique
Replied by shafique on topic IP address to IP number?
Setelah aku meng-google-kan diri selama beberapa saat apa yang aku dapat adalah IP number tue IP Address, masterx6600. Melainkan anda nak mengserverkan komputer sendiri anda leh tukorkan IP address kita dengan bind dia kepada sesuatu domain mcm yang zik kata. Sebab mostly pengguna broadband Malaysia menggunakan Dynamic IP iaitu IP address yang diberi oleh Internet Service Provider (ISP) setiap kali conenction dibuat. Jadi IP kita berubah2. Untuk itu kita leh gunakan apa yang zik kata supaya IP kita di-bind ke satu alamat sahaja.

Bila kita kita download satu file besar dari rapidshare, kita kena Waiting Ticket kadang sampai sejam lebey. Senang jer, Tutup dan On balik modem then download file apa yagn kita nak. Konpem boley sebab IP kita dah berubah ;)

Apa aku melalut nie?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #16867 by darkbishop
Replied by darkbishop on topic IP address to IP number?
yer betul2 la ko.... so klu ko nak tukar ip address kepada domain name.. supaya orang tak perlu ingat ip address yang berjela2 boleh guna cara2 d atas... pastu katakan la dr domain name ko nak tau ip address ko b0oleh guna command ping.basic dlm command jer......pastu bila dh tau ip address nak tau port apa yang bukak boleh guna port scanner mcm nmap.... pastu.... eh apa aku mengarut ni....... ni bukan benda yang dia tanye ni.......wahahah gelak guling2

p/s:awat la game online semua problem bila nak main

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 years 1 week ago #29118 by level15
Replied by level15 on topic IP address to IP number?
masterx6600, barangkali ini yang anda maksud kan? www.yahoo.com ditukarkan kepada 192.168.0.1 <--sebagai contoh ip. kalau itu yang anda maksud kan sila ikuti penerangan ringkas:
1. pegi pada start dan run button; taip kan cmd dan tekan ok.
2. kotak hitam (msdos) akan terpapar.
3. taipkan perkataan nslookup dan tekan enter.
4. kemudian akan terpapar dns internet kamu.
5. masukkan pula website yang kamu inginkan ip address nya terpapar, dan tekan enter.

untuk penjelasan dengan paparan imej sila layari website www.windowsnetworking.com/articles_tutor...-DNS-Resolution.html

harap ini dapat membantu. sekian dari saya :)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 years 11 months ago #29567 by tOmPeL
Replied by tOmPeL on topic IP address to IP number?
rasa2 tom paham apa maksud masterx6600 ni...contoh ip 123.45.67.89 nk tukar kepada 123456789 kan??
Lagi 1 contoh http://123.456.78.9:8000/listen.pls tukar kepada http://123456789:8000/listen.pls betul tk masterx6600???:woohoo:

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.267 seconds