watermark, kecikkan dan resize file video

More
12 years 9 months ago #17470 by delang
cara2 untuk tambah watermark, kecikkan dan resize file video menggunakan virtualdub.

besanya video yang didonlod bersaiz beso dan akan memakan space dalam HD korang, jadi dengan kecikkn saiz
video tersebut, dapat kuranglah masalah space. watermark tu sebagai tambahan je, fungkur pon dah bg tutorial
cara2, tapi aku nak bagi versi aku plak.

bahan2 yang diperlukan ialah virtualdub dan codec.
virtualdub: virtualdub.org
codec: free-codecs.com

kali aku akan menggunakan video Byul - i think, file asal telah dimuat turun dari site fungkur.

1. bukak virtualdub > open video file.

2. audio > full processing mode > audio > compression

3. aku mencadangkan korang pilih lamemp3, 128kbps, CBR, stereo, 16KB/s
kalu xde, aku rase kene reinstall codec sbb ade configuration mase nak install tu.

File Attachment:


4. video > compression > Xvid MPEG-4 Codec > configure. Buat seperti gambo(rekemen).
profile @ level: Adnvanced Simple @ L5
Encoding type: Single pass
Target bitrate (kbps) :

File Attachment:


5. Klik calc...

File Attachment:


6. Pada bahagian video, masukkan durasi video tersebut hours,minutes,seconds dan frames per second
dan juga pada bahagian audio, masukkan formatnya avg. bitrate(kbps). untuk mengetahui seme ini anda
perlukan GSpot Codec Information(start > all program > K-Lite Codec Pack > Tool)

File Attachment:


7. Dan bahagian ini agak penting jugak la. disini korang leh set berapa saiz output yg korang nak
dalam nilai kb. Masukkan nilai output yang korang nak. Contoh 24200.

8. Dah set seme, klik ok dan perhatikan target bitrate (kbps). Pastikan 600 dan ke atas. Macam aku
buat tu, aku set 24200kb dan bitrate masih atas 6++. Kalu bawah 600, naikkan lagi target bitrate tu.
jika bawah 500 kualiti ade buruk skit. Itu pandangan aku je la. aku pon tak penah try pon bawah 500.

audio dan video dah setel, sekarang masuk bahagian nak resize video plak.

Kalu resolution video sudah kecik, tak payah nak resize lagik. Video byul ni resolusi nya
ialah 800*450. Kalu tak nak resize pon tak pe sebenarnya, korang leh skip step ni. ade sesetengah
mengatakan bahawa video akan rosak kalu resize.

9. Klik video > filters > add > resize. Masukkan 352*240 @ 352*288
kerana itu adalah resolusi pada kebanyakn video klip. Jangan lupa amik Lanczos3 dan juga preview.

File Attachment:


masuk bahagian watermark plak.

10. Klik video > filters > add > logo
pastikan path untuk logo image dan alpha image adalah sama. Logo plak lebih kurang 66*43.
tips: warna hitam akan transparent/lutsinar. file dalam format jpeg juga diterima.

File Attachment:


11. Untuk kedudukan logo, pada jistification anda boleh sama ada TR: top right, TC: top center dll.
manakala X offset dan Y offset untuk kedudukan lebih baik. Klik show preview untuk preview.

12. Mase untuk save. Tunggu sampai siap...

tips: korang buleh pilih processing thread priority sama ada normal, high or lower. jika lower, sambil
encode buleh wat mende lain.

File Attachment:


selamat mencuba dan semoga berjaya, aku dah berjaya encode balik video byul menjadi 23.8mb. kalu ada pape, tanye la :D<br><br>Post edited by: delang, at: 2007/02/15 18:49

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 9 months ago #17471 by shafique
Mujur sok pagi haku keje. If tak skang gak try. MEmang best ar delang. Senang nak follow tutorial nie. Apa pon sok malam akan haku cuba menda nie. Cayalah delang! Antara Top Tutorial bagi haku.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 9 months ago #17473 by lanun8
mcm sama jer ngan nih---&gt; fungkur.org/tutorial/video-editing-logo-filter.html

apa kata kalo saper2 tlg ajar mcm ne nak buat watermark tuh.. means that yg belakang dia transparent.. pasal aku try nak buat logo Torrentmalaya yg background dia transparent.. tp x jadilah.. leh x?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 9 months ago #17487 by shafique
Samalah lanun8 ngan haku nie. Haku penah wat gif yang transparent bground dia tapi bila letak dlm video dia jadik kaler itam background imej tue. Jem2..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 9 months ago #17499 by delang
lanun8 wrote:

mcm sama jer ngan nih---&gt; fungkur.org/tutorial/video-editing-logo-filter.html

apa kata kalo saper2 tlg ajar mcm ne nak buat watermark tuh.. means that yg belakang dia transparent.. pasal aku try nak buat logo Torrentmalaya yg background dia transparent.. tp x jadilah.. leh x?


hampir sama tapi lain...dari yang aku tunjuk tu, kene tick seme..gmbo dalam format jpeg juga diterima...

rujuk gmbo tu...tick seme...kaler hitam akan jd transparent....
smoga berjaya...errr dah berjaya blom...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 9 months ago #17502 by shafique
aku dah berjaya.. o0o0o kaler itam nanti jadik transparent ek. gua try lagik pas nie. Muahahaha!! seswai gak wat nie semasa gue tgh dok donlod kRO client nie. Muahaha!! haku nak post result dia nanti.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 7 months ago #18276 by zion609
WHoa! Nice Tutorial Delang. Lama dah zion tak masuk Fungkurs-Network nih.
Rindu plak..

Anyway, Thanks for the tutorialz!

(dah biasa english sebab slalu visit warez forum sejak kebelakangan nih)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.332 seconds