Tutorial ScreenShot guna Media Player Classic

More
8 years 7 months ago #33790 by lanz69
lanz69 created the topic: Tutorial ScreenShot guna Media Player Classic
tutorial scnshoot mggunakan media player classic

credit goes to xenophobia_xeno&mozac



ok ni lah dia media player classic



ok camne nak masukkan file ?..ok buat camni..file -> quick open file..



then akan kuar camni..then pilih la ape2 file yg u suke...then tekan button open..



bile dah load file tu..ia akan play file tu..so stop kan..jgn play...skang masa utk buat screenshot..then gi file -> save thumbnails...



ok lepas tu ade kuar paparan camni..then letakle ape2 tajuk yg u nak...save mesti format jpeg lorrr..thumbnails row n columns tu u leh letak le nak bape..kalau nak 10 letak le 10..suke ati u lorr...image width dinasihatkan xyah tukar biar aje camtu..baru gerek!!!



ok lepas u save tu u tgk balik kat software tu..kat bawah tu ade tulis paused..so maknanyer screenshot tu dah siap save..pasal lepas u tekan save ia akan ambil masa sikit..so bawak bersabar...nak lajusss gi beli core 2 duo lorrr....ho ho ho..



then lepas tu siap!!!

Posted after 2 minutes 53 seconds:

Videoclip & Music Videos Tutorial

Salam sumer, just nak tambah sket cara2 nak wat screenshot bg file2 video resolution tinggi n format baru mcm mkv, rmvb dan certain2 file dlm format avi mcm Xvid dan x264.. Syarat dia anda perlu ada K-Lite Megacodec versi yang latest kalo bleh and pastu..

1) Bukak media player classic slepas dah install Megacodec tadi.. Pastu gi cari tab view>options



2) Ikut setting mcm di atas n jgn tertinggal satu pun kecuali kita leh abaikan setting audio kat situ.. Aku assume korang dah ade Directx 9.0 ke atas untuk apply setting tu..

3) Dah siap pastu ikut tutorial yg di atas utk wat thumbnail utk video anda.. Setel utk wat thumbnail!

4) Tapi blum sempurna lg sebab byk format video masih x menghasilkan warna yg sesuai utk format jpg utk diuploadkan.. Dgn kata lain bila anda uploadkan gambo tu dia akan jd kaler merah sumer.. Jd nak setelkan masalah tu kene guna photo editor..

5) Aku masih guna Microsoft Office Picture Manager sbb x ade photoshop hehehe lgpun x complicated.. :rongak: Tgk screenshot cam kat bwh ni:



6) Load gambo yg thumbnail tadi n pastu klik auto correct mcm kat screenshot di atas.. Pastu jgn lupa save n bleh da upload cam bese utk disharekan..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.395 seconds