Faster torrent speeds

More
12 years 10 months ago #17320 by mindfreak
Replied by mindfreak on topic Faster torrent speeds
tmnet buat reshaping untuk program P2P.dia akan sekat.Aku guna 2MB/s..average pon cuma 180kBps..isk2...Tmnet..Tmnet..ape la ko nie.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #17322 by gmi
Replied by gmi on topic Faster torrent speeds
guna utorrent jek. tapi kalu dh reshaping cam jinki ckp x leh nak buat ape la. kalo nk tutorial, pi kat official website dia. pastu baca sampai bengkak mata. huhu..
aku buat lebih kurang camtu la dulu...

aku dok kg pon plg laju aku pakai utorrent nih ade naik smpai 99 kB/s la. dia x penah sampai 100. masa aku guna bitcomet dulu ade gak sampai 125kB/s lebih kurang. tapi dia affect performance pc aku lak. cthnye masa nak stop punye la lembab, tp bila guna utorrent senang je pasal dia x guna cpu korang banyak sangat.

bertukar la pada utorrent.

p/s: kalu guna utorrent korg bleh menorrent melalui pendrive..huhu..kalu x silap aku la..pasal dia mmg kecik gile..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 10 months ago #17334 by lanun8
Replied by lanun8 on topic Faster torrent speeds
Farha wrote:

2kbps aje download.upload laju sket.4kbps!!laju ke tu??


2kbps? bapak slownyer.. org standard kalo line 1mbps down/speed dlm 50-60 kbps & kekadang kalo seeder byk.. max aku pernah dpt 120kbps.. up/speed la.. max pernah aku dpt 60kbps..

aku pakai wireless streamyx kat kolej aku. pastu share ngan member.


patutlah slow.. ko dah le pakai wireless pastu share lagi.. hmmm..

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 6 months ago #18418 by elunatix
Replied by elunatix on topic Faster torrent speeds
hurm.. kalo korang nk download ngn full speed bandwidth korng, ade gak care ny. tp tpkse la byr bln2 lebih sket. rm 30 ++. confirm korng leh dpt full speed download. kalo berminat contact aku kat yahoo msger. id aku \"q_rexz\"

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 6 months ago #18424 by fungkur
Replied by fungkur on topic Faster torrent speeds
elunatix wrote:

hurm.. kalo korang nk download ngn full speed bandwidth korng, ade gak care ny. tp tpkse la byr bln2 lebih sket. rm 30 ++. confirm korng leh dpt full speed download. kalo berminat contact aku kat yahoo msger. id aku \"q_rexz\"


cuba kasi sket clue sket pasal cara nak naikkan bandwidth tu. mungkin ramai yg berminat nih..

<p>spit it out !</p>

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 6 months ago #18434 by atinko
Replied by atinko on topic Faster torrent speeds
elunatix wrote:

hurm.. kalo korang nk download ngn full speed bandwidth korng, ade gak care ny. tp tpkse la byr bln2 lebih sket. rm 30 ++. confirm korng leh dpt full speed download. kalo berminat contact aku kat yahoo msger. id aku \&quot;q_rexz\&quot;


bunyinyer mcm budak tm jerk... :D

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 6 months ago #18435 by shafique
Replied by shafique on topic Faster torrent speeds
huh??? ada kaitan ngan TMNut n stimmik ke nie?

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 6 months ago #18436 by atinko
Replied by atinko on topic Faster torrent speeds
:P erk.. walaupun ni topic lama, tapi aku nak mencelah gak...


aku baca² dari post yg lepas, betul kata lipasmati.... dlink router tak perlu port forward.. sbb aku pun pakai router brand tu.... aku tak open port pun, tapi aku pernah dpt 120kbp/s.... aku torrent kat torrent.jiwang.cc cita rempit... seeders 100 lebey seed aku sorang... hehe..

mcm linksys ngan level one router, kalo tak open port, haram langsung tak dpt apa².. nak send/receive file kat ym pun ken open port... so, kesimpulan yg aku dapat buat, depends on router nak open port ni... tapi klu on teori semua router kena open port... :D

aku ada baca post satu user tadi, dia donlod one piece just for 2 kbp/s.... persoalan aku la... seeders apa brapa ?? seeders ip mana ?? aku pun donlod dari geruda-sama.com, kaizoku, 0.9kbps jerk... hehe...

nak donlod laju one piece, 60kbps-90kbps.. g sini www.adc-heaven.com/test/index.php?p=news
direct donlod + IDM... :D

honestly, lepas earth quake kat taiwan tu n account streamyx umah sewa ku kena ban p2p sbulan.. aku tak pernah dpt lebih dari 20kbps dari ip/tracker luar.. aku pakai bt engine pun naik 2/3 ja.... mungkin juga aku pakai router + 13biji pc + 2 lapto(WIFI connected)....


so, skrang aku 100% support torrent local.. haha....
hidup torrentmalaya... hidup torrent.jiwang... ahakz!!!

kesimpulannya, laju slownya speed p2p, tenet, jatuh bangunnya bandwith, semua terletak pada TM.. TM memonopoli komunikasi malaysia.... berdoa je laa maxis broandband berjaya... ada saingan... baru ada mutu... adios!!<br><br>Post edited by: atinko, at: 2007/05/17 20:26

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 6 months ago #18437 by atinko
Replied by atinko on topic Faster torrent speeds
shafique wrote:

huh??? ada kaitan ngan TMNut n stimmik ke nie?


adeh!! stmyx bukan under TM ker ?? :D

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 6 months ago #18440 by fungkur
Replied by fungkur on topic Faster torrent speeds
atinko wrote:

:P erk.. walaupun ni topic lama, tapi aku nak mencelah gak...


aku baca² dari post yg lepas, betul kata lipasmati.... dlink router tak perlu port forward.. sbb aku pun pakai router brand tu.... aku tak open port pun, tapi aku pernah dpt 120kbp/s.... aku torrent kat torrent.jiwang.cc cita rempit... seeders 100 lebey seed aku sorang... hehe..

mcm linksys ngan level one router, kalo tak open port, haram langsung tak dpt apa².. nak send/receive file kat ym pun ken open port... so, kesimpulan yg aku dapat buat, depends on router nak open port ni... tapi klu on teori semua router kena open port... :D


aku pon rasa cam nak tambah2 info sket. kalu x open port x semestinye donlot kite akan juga slow. konsep die cuma jumlah connection peers yg kite akan dpt nanti adalah kurang dari jumlah connection peers kalu kite open port.

kalu pon kite x open port, connection peers kite sket, tp kalu dah ter connect ke peers yg uploadnye tinggi, jawapan die sudah tentu la download kite pon laju gak. jadi kemungkinan mcm ni pon tetap ade.

bermakna kalu kite open port, kemungkinan utk buat lebih byk connection peers tu akan jadi lebih besa. dldm masa yg sama donlot pon akan jadi lebih laju.

kene tau gak ape gunanya sebenarnye port forward tu. bile kite guna router, sebenarnye kite dah guna satu firewall built-in yg kuat. yg block access org luar dari masuk network kite. sebab tu kene open port utk guna sesetgh program tu. kebiasaan nye suma router ade dah built-in firewall ni. tatau la camana dgn dlink router. kalu router xde firewall, mungkin x payah open port dah.

kesimpulannya, kalu open port, kemungkinan utk donlot lebih laju tu ade.

<p>spit it out !</p>

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 6 months ago #18441 by atinko
Replied by atinko on topic Faster torrent speeds
hah.. aku sokong kata² fungkur tu..... slalunya owang kata pay for the price asalkan berbaloi... thats y target market dlink bukan utk professional user... dlink yg aku pakai ni ada firewall, tapi aku tak rasa firewall tu berfungsi 100%.... mcm linksys, protection mmg tip top... tak dinafikan gak sbb linksys sub dari cisco

mari renungkan sejenak... router WiFi dlink built in modem - Rm2++
router linksys WiFi nonbuilt in modem - RM3++


bijak memilih utk kegunaan dan keadaan.. :P

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 years 6 months ago #18655 by redx
Replied by redx on topic Faster torrent speeds
elunatix wrote:

hurm.. kalo korang nk download ngn full speed bandwidth korng, ade gak care ny. tp tpkse la byr bln2 lebih sket. rm 30 ++. confirm korng leh dpt full speed download. kalo berminat contact aku kat yahoo msger. id aku \&quot;q_rexz\&quot;



akoo ras apa yang dier maksudkan VPN..xpun torrentflux..xpun yg seangktan dgnnya..
btul x elunatix?
:P
VPN nieh dier buang throttle@shaping yg dilakukan oleh screamyx..biasanya utk file trrnet lua ngara
akoo pun ada guna juga..bley la dpat smpai 40-140kb,per torrent...biasanya akoo ako set 3@4 active donlod..ikut korang punya package..n maybe brgantung kpada brapa rmai org guna tnet..eventhough umah akoo ada 6 org yg guna tnet..tapi nie bergantung kpada seeder juga..kalau ko nya seeder 1 , peer beratus..ko pakai VPN pun bnda nie x gerak2..:lol:
tapi sjak akoo pndah umah nie akoo x subscribe laie..
utk local torrent..xyah guna VPN..sbb makin lmbat..

msalah kalau kat kolej nieh..kkdang..admin korang dier blok sumer port kcuali port 80..akoo pernah guna..gak trrnt msa kat kolej dulu..ok juga..tapi msalh wireless nieh..kkdang laju kkdang x laju..tapi btter ang try set manual ip..sbb..agak berguna la..kalau ip clash..tukar ip laen..

bab firewall tuh..xyahla nak activekan..makin lmbab adala(ikt pngalaman akoo bley dpat lbey 20kb kalau off firewall)..off sumer firewall..kcuali firewall antivirus..akoo pkai dlink router..better forward sbb..pa ntah..akoo pun xpasti..ahaha:laugh: ..sbb kalau akoo x forward nanti utorrent akoo warna merah@kuning x seronok..kalau port frward..warna hjau canteq sket..bak kata fungkur x semestinya open port bley jadi laju..

pastue tgk line ok ker x..angnya margin sumer n etc

pastue ang tgkla ip..biasanya yg start 218@219 ok la..yg start 60..agak mlangla kkdang..:S

byk bnda @ byk cara nk cpatkan torrent nh..tnggal kena try n error ..:lol:

selamat beramal!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.409 seconds