Coding ASP.Net (Function DroupdownList)

More
9 years 3 days ago #28867 by Awie
Awie created the topic: Coding ASP.Net (Function DroupdownList)
Disini aku nak berkonsi dengan korang semua yang nak belajar coding droupdown asp.net. Coding ini biasa digunakan kerana programming macam aku tak suka buat benda yang berulang kali. so aku konsikan coding ini bagi mereka yang berminat nak menggunakan nya...

_______________________________________________________________________________



\'==============declare connection=================

Dim connString As String = ConfigurationManager.ConnectionStrings(\"ConnectionString\" ).ConnectionString
Private conn As New SqlConnection(connString)
Dim Lavel As String
Dim queryID As String
Dim sqlcomm As SqlCommand
Dim Da As SqlDataReader









\'======function list dlm dd_Negeri==========
Public Sub Negeri()



Dim conn As New SqlConnection(connString)
Dim cmdSelect As New SqlCommand(\"Select DESCRIPTION1,REFERENCEID from REFGENERAL where mastercode=\'XXX\'\", conn)
Dim dtrReader As SqlDataReader


Try
conn.Open()

dtrReader = cmdSelect.ExecuteReader()
DD_Rujukan.ClearSelection()
If dtrReader.HasRows Then
DD_Rujukan.DataSource = dtrReader
DD_Rujukan.DataValueField = \"REFERENCEID\"
DD_Rujukan.DataTextField = \"DESCRIPTION1\"
DD_Rujukan.DataBind()
End If

dtrReader.Close()
conn.Close()
Catch
End Try

End Sub
__________________________________________________________________________________
Text = Qury yang kamu inginkan. contoh diberi adalah qury untuk negeri yang aku gunakan.

Text = \"REFERENCEID\" ini adalah value code,\"DESCRIPTION1\" ini adalah text yang dipaparkan dalam droupdownlist.

apabila sudah selesai buat function negeri untuk run function tersebut masukan
ia dalam page_load
macam di bawah ini..

________________________________________________________________________________
\'________standard imports_________
Imports Microsoft.VisualBasic
Imports System.Data
Imports System.Data.SqlClient
Imports System.IO
Imports System.Text
Imports System.Web.UI
Imports System.Web
Imports System.Web.UI.WebControls
Imports falcon_dotnet

Partial Public Class Form1

Protected Sub Page_Load(ByVal sender As Object, ByVal e As System.EventArgs) Handles Me.Load

Negeri()

end sub

end class
________________________________________________________________________________

Semoga berjaya...;)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
9 years 2 days ago #28876 by 7skyjuice
7skyjuice replied the topic: Ruj:Coding ASP.Net (Function DroupdownList)
ape yang bagus bila guna CSS dan Java Script?
kelebihannya..?..can explain;)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
8 years 3 months ago #34954 by Awie
Awie replied the topic: Ruj:Coding ASP.Net (Function DroupdownList)
Kelabihan mengunakan javascript ada lah, ia mengurangkan kita mengunakan function yang sama dalam sesuatu sistem itu. Jika function itu boleh digunakan untuk benda lain. Dengan ini dapat menjimat kan masa n tenaga.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.911 seconds