- Posts: 582
- Thank you received: 1
KETAM MASAK 3 RASA
16 years 1 week ago #33069
by khumaira
Bahan bahan:
2 ekor ketam - dipotong 2, dicuci dan ditos.
3 ulas bawang putih *
2 ulas bawang merah *
2 cm halia *
2 cm kunyit *
2 cm lengkuas *
1 batang serai * *BAHAN KISAR
6 biji cili padi *
1 sudu makan gula
2 sudu makan kicap sotong
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tiram
Garam secukup rasa
100 ml air
Minyak masak
Cara cara
* Panaskan kuali dan goreng ketam hingga masak. Ketepikan.
* Kisar bahan yang bertanda *. Pijarkan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
* Masukkan gula, kicap, sotong,sos cili,sos tiram dan garam secukup rasa.
* Masukkan air dan kacau hingga kuah pekat. Masukkan ketam tadi dan gaul sekata.
* Sedia dihidangkan.
KETAM MASAK 3 RASA was created by khumaira
Bahan bahan:
2 ekor ketam - dipotong 2, dicuci dan ditos.
3 ulas bawang putih *
2 ulas bawang merah *
2 cm halia *
2 cm kunyit *
2 cm lengkuas *
1 batang serai * *BAHAN KISAR
6 biji cili padi *
1 sudu makan gula
2 sudu makan kicap sotong
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tiram
Garam secukup rasa
100 ml air
Minyak masak
Cara cara
* Panaskan kuali dan goreng ketam hingga masak. Ketepikan.
* Kisar bahan yang bertanda *. Pijarkan minyak dan tumis bahan kisar hingga wangi.
* Masukkan gula, kicap, sotong,sos cili,sos tiram dan garam secukup rasa.
* Masukkan air dan kacau hingga kuah pekat. Masukkan ketam tadi dan gaul sekata.
* Sedia dihidangkan.
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.253 seconds