- Posts: 582
- Thank you received: 1
ACAR BUAH
16 years 10 months ago #24552
by khumaira
ACAR BUAH
BAHAN:
A:
1 sudu teh ketumbar biji
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
sangai/grg tanpa minyak semua, pastu kisar atau tumbuk sampai lumat
B:
10 tangkaicili kering dibuang biji-rendam dlm air panas
5 ulasbawang merah
5 ulasbawang putih
2 inci halia
(semua bahan B digoreng dengan minyak sikit sebelum dikisar agar tahan lama)
C:
5 ulas Bawang merah
5 ulas Bawang putih
(tak payah potong, gaul dengan sikit garam, rendam dengan cuka)

Buah-buah jeruk(pilihan sendiri)
Gula(secukup rasa
Cuka
Bijan disangai/goreng tanpa minyak
Cara-caranya :
1. Panaskan minyak, tumis bahan A dan B sampai wangi, garing
2. Masukkan bahan C dan buah-buah jeruk, kacau. Masukkan gula dan cuka
ikut rasa (cuka x perlu banyak sebab nanti buah2 jeruk jadi terlalu masam).
Kacau sampai naik minyak dan pekat.
3. Tutup api, bila sejuk, taburkan bijan(kuantiti bahan2 dlm kandungan acar ni
mengikut berapa banyak buah jeruk yg akn digunakn,agak-agak ajer.
Minyak untuk tumis, kalau boleh banyak sikit, biar nmpak berkilat acar tu.
BUAH JERUK YG SLALU DIGUNAKN IALAH:
BAWANG BESAR
BAWANG PUTIH
LOBAK MASIN
LIMAU KERING/ASAM LIMAU
BUAH KANA
BUAH MELAKA
KURMA
BUAH CERI
DAN BYK LAGI KITA LEH BELI JERUK KERING YG MANIS/MASAM DR PASAR MLM.:woohoo:
ACAR BUAH
BAHAN:
A:
1 sudu teh ketumbar biji
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
sangai/grg tanpa minyak semua, pastu kisar atau tumbuk sampai lumat
B:
10 tangkaicili kering dibuang biji-rendam dlm air panas
5 ulasbawang merah
5 ulasbawang putih
2 inci halia
(semua bahan B digoreng dengan minyak sikit sebelum dikisar agar tahan lama)
C:
5 ulas Bawang merah
5 ulas Bawang putih
(tak payah potong, gaul dengan sikit garam, rendam dengan cuka)

Buah-buah jeruk(pilihan sendiri)
Gula(secukup rasa
Cuka
Bijan disangai/goreng tanpa minyak
Cara-caranya :
1. Panaskan minyak, tumis bahan A dan B sampai wangi, garing
2. Masukkan bahan C dan buah-buah jeruk, kacau. Masukkan gula dan cuka
ikut rasa (cuka x perlu banyak sebab nanti buah2 jeruk jadi terlalu masam).
Kacau sampai naik minyak dan pekat.
3. Tutup api, bila sejuk, taburkan bijan(kuantiti bahan2 dlm kandungan acar ni
mengikut berapa banyak buah jeruk yg akn digunakn,agak-agak ajer.
Minyak untuk tumis, kalau boleh banyak sikit, biar nmpak berkilat acar tu.
BUAH JERUK YG SLALU DIGUNAKN IALAH:
BAWANG BESAR
BAWANG PUTIH
LOBAK MASIN
LIMAU KERING/ASAM LIMAU
BUAH KANA
BUAH MELAKA
KURMA
BUAH CERI
DAN BYK LAGI KITA LEH BELI JERUK KERING YG MANIS/MASAM DR PASAR MLM.:woohoo:
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.265 seconds