- Posts: 582
- Thank you received: 1
MEE GORENG KICAP
16 years 10 months ago #24514
by khumaira
MEE GORENG KICAP
BAHAN:
1 kg mee kuning
4 batang cili merah, dihiris
3 biji bawang besar, dihiris
300 gram daging, dipotong nipis dan perap dengan 1/4 cawan kicap dan 1 sudu teh serbuk lada putih selama 15 minit
200 gram udang, dibersihkan
seikat sayur sawi, dibersihkan dan potong kecil
2 biji telur
8 sudu besar sos cili
8 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos tiram
1/2 cawan kicap lemak manis
1 cawan air
1 sudu teh serbuk lada sulah
garam secukup rasa
serbuk perasa jika mahu
minyak untuk menumis
CARA:
1. Panaskan minyak dikuali, masukkan cili dan bawang yang telah dihiris dan tumis sehingga naik bau. Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato dan gaul sebati.
2. Masukkan daging yang telah diperap dan tumis sehingga daging masak, kemudian masukkan 1/2 cawan kicap dan 1 cawan air bersama garam dan serbuk perasa.
3. Bila kuah telah mendidih, masukkan udang. Telur dihancurkan dan masukkan dalam kuah sedikit demi sedikit sambil dikacau. Kuahnya akan memekat sedikit.
4. Masukkan sayur.bila sayur telah mula layu, masukkan mee kuning dan gaul rata.
5. Angkat dan hidangkan. Boleh taburkan dengan bawang goreng jika mahu.
MEE GORENG KICAP was created by khumaira
MEE GORENG KICAP
BAHAN:
1 kg mee kuning
4 batang cili merah, dihiris
3 biji bawang besar, dihiris
300 gram daging, dipotong nipis dan perap dengan 1/4 cawan kicap dan 1 sudu teh serbuk lada putih selama 15 minit
200 gram udang, dibersihkan
seikat sayur sawi, dibersihkan dan potong kecil
2 biji telur
8 sudu besar sos cili
8 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos tiram
1/2 cawan kicap lemak manis
1 cawan air
1 sudu teh serbuk lada sulah
garam secukup rasa
serbuk perasa jika mahu
minyak untuk menumis
CARA:
1. Panaskan minyak dikuali, masukkan cili dan bawang yang telah dihiris dan tumis sehingga naik bau. Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato dan gaul sebati.
2. Masukkan daging yang telah diperap dan tumis sehingga daging masak, kemudian masukkan 1/2 cawan kicap dan 1 cawan air bersama garam dan serbuk perasa.
3. Bila kuah telah mendidih, masukkan udang. Telur dihancurkan dan masukkan dalam kuah sedikit demi sedikit sambil dikacau. Kuahnya akan memekat sedikit.
4. Masukkan sayur.bila sayur telah mula layu, masukkan mee kuning dan gaul rata.
5. Angkat dan hidangkan. Boleh taburkan dengan bawang goreng jika mahu.
16 years 1 week ago - 16 years 1 week ago #33008
by khumaira
MEE GORENG SG.PETANI
BAHAN-BAHAN:
500 gm mi kuning
3 labu bawang besar (kisar)
4 ulas bawang putih (kisar)
5 gm cili kering (kisar)
2 biji telur
50 gm udang kering
2 tangkai cili merah (hiris)
2 tangkai daun sup (hiris)
30 gm sayur campur
20 gm tauge
20 gm kubis
20 gm sawi
2 sudu besar kicap cair
Minyak untuk menumis
Garam
CARA MENYEDIAKAN:
1) Mi direndam dengan air panas seketika dan dituskan.
2) Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan udang kering
hingga naik bau.
3) Masukkan cili kering, biarkan ia garing sedikit.
4) Kemudian masukkan sayur campur, sawi dan kubis.
5) Tuangkan kicap cair dan garam secukup rasa. Kemudian masukkan mi dan tauge,
gaulkan sehingga rata.
6) Pecahkan telur. Angkat, hiaskan dengan cili merah dan daun sup.:positive:
Replied by khumaira on topic Ruj:MEE GORENG KICAP
MEE GORENG SG.PETANI
BAHAN-BAHAN:
500 gm mi kuning
3 labu bawang besar (kisar)
4 ulas bawang putih (kisar)
5 gm cili kering (kisar)
2 biji telur
50 gm udang kering
2 tangkai cili merah (hiris)
2 tangkai daun sup (hiris)
30 gm sayur campur
20 gm tauge
20 gm kubis
20 gm sawi
2 sudu besar kicap cair
Minyak untuk menumis
Garam
CARA MENYEDIAKAN:
1) Mi direndam dengan air panas seketika dan dituskan.
2) Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih dan udang kering
hingga naik bau.
3) Masukkan cili kering, biarkan ia garing sedikit.
4) Kemudian masukkan sayur campur, sawi dan kubis.
5) Tuangkan kicap cair dan garam secukup rasa. Kemudian masukkan mi dan tauge,
gaulkan sehingga rata.
6) Pecahkan telur. Angkat, hiaskan dengan cili merah dan daun sup.:positive:
Last edit: 16 years 1 week ago by khumaira.
16 years 1 week ago - 16 years 1 week ago #33012
by khumaira
MEE GORENG BIASA
BAHAN-BAHAN:
1 kg mi
400 gm udang (buang kulit)
300 isi ayam (potong kecil)
1/2 cawan cili kering kisar
3 sudu besar kicap manis
13 ulas bawang putih (tumbuk)
7 ulas bawang merah (tumbuk)
300 gm tauge
200 gm sawi
50 gm kucai
CARA MENYEDIAKAN:
1.Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang hingga kuning.
2.Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan isi ayam dan gaul rata.
3.Setelah itu masukkan pula udang. Gaul dan biarkan udang masak.
4.Mi yang dialirkan air dan ditus terlebih dahulu dimasukkan pula dan gaul rata.
5.Tuangkan kicap. Setelah rata semuanya, masukkan sawi dan kucai.
6.Akhir sekali masukkan tauge.
Replied by khumaira on topic Ruj:MEE GORENG KICAP
MEE GORENG BIASA
BAHAN-BAHAN:
1 kg mi
400 gm udang (buang kulit)
300 isi ayam (potong kecil)
1/2 cawan cili kering kisar
3 sudu besar kicap manis
13 ulas bawang putih (tumbuk)
7 ulas bawang merah (tumbuk)
300 gm tauge
200 gm sawi
50 gm kucai
CARA MENYEDIAKAN:
1.Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang hingga kuning.
2.Masukkan cili kisar dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan isi ayam dan gaul rata.
3.Setelah itu masukkan pula udang. Gaul dan biarkan udang masak.
4.Mi yang dialirkan air dan ditus terlebih dahulu dimasukkan pula dan gaul rata.
5.Tuangkan kicap. Setelah rata semuanya, masukkan sawi dan kucai.
6.Akhir sekali masukkan tauge.
Last edit: 16 years 1 week ago by khumaira.
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.287 seconds