- Posts: 582
- Thank you received: 1
LAKSA LEMAK RESEPI KHUMAIRA
16 years 10 months ago #24914
by khumaira
LAKSA LEMAK(YG SLALU UMAI BUAT DI HARIRAYA)
BAHAN:
*******
1 BUNGKUS LAKSA--RENDAM LEBIH DR 2 JAM---REBUS(TOSKAN)
1 KG IKAN(UMAI CAMPUR2 JENIS IKAN)---REBUS
1 KOTAK BESAR SANTAN 500ML
8 KEPING ASAM KEPING/ASAM GELUGOR
DAUN KESUM/CENOHOM----1 TANGKAI POTONG 3
BUNGA KANTAN---BUNGANYA BELAH 2,BATANGNYA AMIK BHGN LEMBUT BELAH 2.
GARAM
BAHAN KISAR:
************
10 ULAS BAWANG PUTIH
3 LABU BAWANG BESAR
8 TANGKAI CILI KERING
1 INCI BELACAN
1 BIJI KECIL NANAS MASAK RANUM
1/2 INCI LENGKUAS
1/2 INCI HALIA
BAHAN HIASAN:
**************
TIMUN
SALAD
BAWANG BESAR
CILI MERAH
BUNGA KANTAN
NANAS
DAUN PUDINA
PUCUK DAUN GAJUS
CARA:
******
1)LAKSA YG DH DICELUR-TOSKAN
2)REBUS IKAN--ASINGKN ISINYA.TUMBUK ISINYA.TULANG IKAN PULA DIKISAR DGN
1 MGKUK AIR,TAPIS AMIK AIRNYA.
3)SEDIAKN PERIUK SEDERHANA BESAR.
MASUKN BAHAN KISAR.
MASUKN BUNGA KANTAN,DAUN KESUM DAN ASAM KEPING.
TAMBAH AIR 6 CAWAN.BOLE TAMBAH LG AIR IKUT SUKA MASING2.
4)MASUKN ISI IKAN,AIR TULANG IKAN,
MASAK HINGGA 20 MINIT API SEDERHANA.
5)MASUKN SANTAN DAN GARAM.API KEKALKN SEDERHANA.JGN SAMPAI SANTAN PECAH MINYAK.
BIARKAN SELAMA 20 MINIT LG.RASA APE YG KURANG,TAMBAH LE.
6)DAH SIAP MASAK PUN.HIRIS HALUS2 BAHAN HIASAN.
AMIK LAKSA ISI DLM MGKUK,TUANG KUAH BARU LETAK BAHAN HIASAN.
UMAI X AMALKN MKN DGN OTAK UDANG/PETIS UDANG.KRN RESEPI NI DH CKUP SDAP
BG UMAI.SELAMAT MENCUBA....
LAKSA LEMAK RESEPI KHUMAIRA was created by khumaira
LAKSA LEMAK(YG SLALU UMAI BUAT DI HARIRAYA)
BAHAN:
*******
1 BUNGKUS LAKSA--RENDAM LEBIH DR 2 JAM---REBUS(TOSKAN)
1 KG IKAN(UMAI CAMPUR2 JENIS IKAN)---REBUS
1 KOTAK BESAR SANTAN 500ML
8 KEPING ASAM KEPING/ASAM GELUGOR
DAUN KESUM/CENOHOM----1 TANGKAI POTONG 3
BUNGA KANTAN---BUNGANYA BELAH 2,BATANGNYA AMIK BHGN LEMBUT BELAH 2.
GARAM
BAHAN KISAR:
************
10 ULAS BAWANG PUTIH
3 LABU BAWANG BESAR
8 TANGKAI CILI KERING
1 INCI BELACAN
1 BIJI KECIL NANAS MASAK RANUM
1/2 INCI LENGKUAS
1/2 INCI HALIA
BAHAN HIASAN:
**************
TIMUN
SALAD
BAWANG BESAR
CILI MERAH
BUNGA KANTAN
NANAS
DAUN PUDINA
PUCUK DAUN GAJUS
CARA:
******
1)LAKSA YG DH DICELUR-TOSKAN
2)REBUS IKAN--ASINGKN ISINYA.TUMBUK ISINYA.TULANG IKAN PULA DIKISAR DGN
1 MGKUK AIR,TAPIS AMIK AIRNYA.
3)SEDIAKN PERIUK SEDERHANA BESAR.
MASUKN BAHAN KISAR.
MASUKN BUNGA KANTAN,DAUN KESUM DAN ASAM KEPING.
TAMBAH AIR 6 CAWAN.BOLE TAMBAH LG AIR IKUT SUKA MASING2.
4)MASUKN ISI IKAN,AIR TULANG IKAN,
MASAK HINGGA 20 MINIT API SEDERHANA.
5)MASUKN SANTAN DAN GARAM.API KEKALKN SEDERHANA.JGN SAMPAI SANTAN PECAH MINYAK.
BIARKAN SELAMA 20 MINIT LG.RASA APE YG KURANG,TAMBAH LE.
6)DAH SIAP MASAK PUN.HIRIS HALUS2 BAHAN HIASAN.
AMIK LAKSA ISI DLM MGKUK,TUANG KUAH BARU LETAK BAHAN HIASAN.
UMAI X AMALKN MKN DGN OTAK UDANG/PETIS UDANG.KRN RESEPI NI DH CKUP SDAP
BG UMAI.SELAMAT MENCUBA....
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.237 seconds