- Posts: 582
- Thank you received: 1
BIHUN SUP TULANG(SIMPLE)
16 years 2 weeks ago #32768
by khumaira
Bahan Sup Tulang
Bahan A:
1.5 kg tulang lembu
Bahan B:
10-15 ulas bawang merah, dihiris
7-10 ulas bawang putih, dihiris
1/2 inci halia, dihiris -
2 sudu besar rempah kurma, bancuh dengan sedikit air
Bahan C:
1 kiub sup bunjut
2 kiub sup tulang
3 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada sulah
Cara menyediakannya:
1. Panaskan minyak, tumis B hingga wangi.
2. Kemudian masukkan A dan sedikit air. Rebus hingga dagingnya empuk (tambah air
jika perlu).
3. Kemudian masukkan C, sesuaikan rasa.
4. Sedia untuk dihidang bersama bihun.
BIHUN SUP TULANG(SIMPLE) was created by khumaira
Bahan Sup Tulang
Bahan A:
1.5 kg tulang lembu
Bahan B:
10-15 ulas bawang merah, dihiris
7-10 ulas bawang putih, dihiris
1/2 inci halia, dihiris -
2 sudu besar rempah kurma, bancuh dengan sedikit air
Bahan C:
1 kiub sup bunjut
2 kiub sup tulang
3 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil lada sulah
Cara menyediakannya:
1. Panaskan minyak, tumis B hingga wangi.
2. Kemudian masukkan A dan sedikit air. Rebus hingga dagingnya empuk (tambah air
jika perlu).
3. Kemudian masukkan C, sesuaikan rasa.
4. Sedia untuk dihidang bersama bihun.
16 years 2 weeks ago #32792
by khumaira
BIHUN SUP (2)
Bahan-bahan ( 2 orang )
* Bihun untuk 2 orang makan
* 2 ketul ayam (bahagian berisi)
* 1 pokok sawi
* Segenggam taugeh
* Daun bawang dipotong halus
* Daun sup dipotong halus
* Segenggam bawang goreng
* 3 ulas bawang merah
* 3 ulas bawang putih
* Seinci halia
* 1 batang kulit kayu manis
* 2 kuntum bunga lawang
* 3 kuntum bunga cengkih
* Rempah sup
* Rempah kurma
* Garam
* Serbuk pati ayam
* 6 biji cili padi
* 1 biji limau nipis (diambil jusnya)
* Kicap pekat manis
* Minyak untuk menumis
* Air
Cara-cara
1. Rendam bihun dalam bekas berisi air
2. Tumbuk 2 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih & halia
3. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan tumbuk tadi bersama kulit kayu
manis, bunga lawang & bunga cengkih
4. Setelah bahan2 tumis kelihatan perang, masukkan ayam dan gaul2kan sehingga
kulit ayam kelihatan sedikit perang
5. Setelah itu, masukkan air secukupnya
6. Setelah air menggelegak, masukkan rempah sup ke dalam periuk sehingga mencapai
kekeruhan yang disukai
7. Masukkan pula sedikit rempah kurma (anggaran 1 sudu teh)
8. Masukkan garam & serbuk pati ayam secukupnya, kacau, tutup periuk dan
perlahankan api. Biarkan sup mereneh
9. Untuk sambal kicapnya, tumbuk cili padi, seulas bawang merah & seulas bawang
putih. Kemudian, masukkan kicap pekat manis dan jus limau nipis
10.Setelah ayam dalam sup masak elok, keluarkan dan siat2 isinya. Setelah itu,
celur sawi, taugeh & bihun
11.Setelah siap, bolehlah masukkan bihun ke dalam mangkuk, diikuti taugeh, sawi
dan isi ayam. Taburkan daun bawang, daun sup & bawang goreng di atasnya.
12.Hidang dengan sambal kicap
Replied by khumaira on topic Ruj:BIHUN SUP TULANG(SIMPLE)
BIHUN SUP (2)
Bahan-bahan ( 2 orang )
* Bihun untuk 2 orang makan
* 2 ketul ayam (bahagian berisi)
* 1 pokok sawi
* Segenggam taugeh
* Daun bawang dipotong halus
* Daun sup dipotong halus
* Segenggam bawang goreng
* 3 ulas bawang merah
* 3 ulas bawang putih
* Seinci halia
* 1 batang kulit kayu manis
* 2 kuntum bunga lawang
* 3 kuntum bunga cengkih
* Rempah sup
* Rempah kurma
* Garam
* Serbuk pati ayam
* 6 biji cili padi
* 1 biji limau nipis (diambil jusnya)
* Kicap pekat manis
* Minyak untuk menumis
* Air
Cara-cara
1. Rendam bihun dalam bekas berisi air
2. Tumbuk 2 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih & halia
3. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan tumbuk tadi bersama kulit kayu
manis, bunga lawang & bunga cengkih
4. Setelah bahan2 tumis kelihatan perang, masukkan ayam dan gaul2kan sehingga
kulit ayam kelihatan sedikit perang
5. Setelah itu, masukkan air secukupnya
6. Setelah air menggelegak, masukkan rempah sup ke dalam periuk sehingga mencapai
kekeruhan yang disukai
7. Masukkan pula sedikit rempah kurma (anggaran 1 sudu teh)
8. Masukkan garam & serbuk pati ayam secukupnya, kacau, tutup periuk dan
perlahankan api. Biarkan sup mereneh
9. Untuk sambal kicapnya, tumbuk cili padi, seulas bawang merah & seulas bawang
putih. Kemudian, masukkan kicap pekat manis dan jus limau nipis
10.Setelah ayam dalam sup masak elok, keluarkan dan siat2 isinya. Setelah itu,
celur sawi, taugeh & bihun
11.Setelah siap, bolehlah masukkan bihun ke dalam mangkuk, diikuti taugeh, sawi
dan isi ayam. Taburkan daun bawang, daun sup & bawang goreng di atasnya.
12.Hidang dengan sambal kicap

Moderators: khumaira
Time to create page: 0.248 seconds