BIHUN SUP TULANG(SIMPLE)

More
16 years 2 weeks ago #32768 by khumaira





Bahan Sup Tulang

Bahan A:

1.5 kg tulang lembu



Bahan B:

10-15 ulas bawang merah, dihiris

7-10 ulas bawang putih, dihiris

1/2 inci halia, dihiris -

2 sudu besar rempah kurma, bancuh dengan sedikit air



Bahan C:

1 kiub sup bunjut

2 kiub sup tulang

3 sudu besar sos tiram

1 sudu kecil lada sulah



Cara menyediakannya:

1. Panaskan minyak, tumis B hingga wangi.

2. Kemudian masukkan A dan sedikit air. Rebus hingga dagingnya empuk (tambah air
jika perlu).

3. Kemudian masukkan C, sesuaikan rasa.

4. Sedia untuk dihidang bersama bihun.
Attachments:
More
16 years 2 weeks ago #32792 by khumaira





BIHUN SUP (2)

Bahan-bahan ( 2 orang )

* Bihun untuk 2 orang makan
* 2 ketul ayam (bahagian berisi)
* 1 pokok sawi
* Segenggam taugeh
* Daun bawang dipotong halus
* Daun sup dipotong halus
* Segenggam bawang goreng
* 3 ulas bawang merah
* 3 ulas bawang putih
* Seinci halia
* 1 batang kulit kayu manis
* 2 kuntum bunga lawang
* 3 kuntum bunga cengkih
* Rempah sup
* Rempah kurma
* Garam
* Serbuk pati ayam
* 6 biji cili padi
* 1 biji limau nipis (diambil jusnya)
* Kicap pekat manis
* Minyak untuk menumis
* Air

Cara-cara


1. Rendam bihun dalam bekas berisi air

2. Tumbuk 2 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih & halia


3. Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan tumbuk tadi bersama kulit kayu
manis, bunga lawang & bunga cengkih

4. Setelah bahan2 tumis kelihatan perang, masukkan ayam dan gaul2kan sehingga
kulit ayam kelihatan sedikit perang


5. Setelah itu, masukkan air secukupnya


6. Setelah air menggelegak, masukkan rempah sup ke dalam periuk sehingga mencapai
kekeruhan yang disukai


7. Masukkan pula sedikit rempah kurma (anggaran 1 sudu teh)


8. Masukkan garam & serbuk pati ayam secukupnya, kacau, tutup periuk dan
perlahankan api. Biarkan sup mereneh


9. Untuk sambal kicapnya, tumbuk cili padi, seulas bawang merah & seulas bawang
putih. Kemudian, masukkan kicap pekat manis dan jus limau nipis


10.Setelah ayam dalam sup masak elok, keluarkan dan siat2 isinya. Setelah itu,
celur sawi, taugeh & bihun

11.Setelah siap, bolehlah masukkan bihun ke dalam mangkuk, diikuti taugeh, sawi
dan isi ayam. Taburkan daun bawang, daun sup & bawang goreng di atasnya.


12.Hidang dengan sambal kicap ;)
Attachments:
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.248 seconds