- Posts: 582
- Thank you received: 1
LAKSA KEDAH
16 years 2 weeks ago #32786
by khumaira
Bahan-bahan utk kuah
1kg ikan kembung(ikan lain pun boleh)
20 tangkai cili kering(bleh kurangkan klu tak mkn pedas)
belacan
3 labu bawang besar
6 keping asam gelugur
garam
bahan perasa
bunga kantan(di belah 2)
daun kesum
air
cara memasak:
1.ikan di bersihkan dan di rebus.asingkan isi dan blender hingga hancur.tulang d blender berasingan dan di tapis ambil airnya saja.
2.blender cili kering,belacan,bawang besar hingga hancur.masukkan ke dalam periuk.
3.masukkan juga isi ikan dan air dari tulang ikan yg d blender td.air rebusan ikan td jugak boleh di gunakan.
4.masukkan air jika kuahnya terlalu pekat.kemudian masukkan asam keping,bunga kantan dan daun kesum ke dalam periuk.
5. didihkan kuah tersebut..kemudian masukkan garam dan bahan perasa..biarkan kuah td mendidh..dah masak tutup api yer
bahan utk ulaman
daun selom/salad/pucuk gajus
timun
bawang besar
bunga kantan
telur rebus
cili padi
LAKSA KEDAH was created by khumaira
Bahan-bahan utk kuah
1kg ikan kembung(ikan lain pun boleh)
20 tangkai cili kering(bleh kurangkan klu tak mkn pedas)
belacan
3 labu bawang besar
6 keping asam gelugur
garam
bahan perasa
bunga kantan(di belah 2)
daun kesum
air
cara memasak:
1.ikan di bersihkan dan di rebus.asingkan isi dan blender hingga hancur.tulang d blender berasingan dan di tapis ambil airnya saja.
2.blender cili kering,belacan,bawang besar hingga hancur.masukkan ke dalam periuk.
3.masukkan juga isi ikan dan air dari tulang ikan yg d blender td.air rebusan ikan td jugak boleh di gunakan.
4.masukkan air jika kuahnya terlalu pekat.kemudian masukkan asam keping,bunga kantan dan daun kesum ke dalam periuk.
5. didihkan kuah tersebut..kemudian masukkan garam dan bahan perasa..biarkan kuah td mendidh..dah masak tutup api yer
bahan utk ulaman
daun selom/salad/pucuk gajus
timun
bawang besar
bunga kantan
telur rebus
cili padi
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.275 seconds