- Posts: 582
- Thank you received: 1
LAKSA NYONYA MELAKA
16 years 2 weeks ago #32790
by khumaira
Bahan-bahan ( 8-10 orang )
* 15 tangkai cili kering
* 20 ulas bawang kecil
* 4 ulas bawang putih
* 5 biji buah keras
* 1/2 inc. kunyit hidup
* 4 batang serai
* 1/2 cwn udang kering
* (bahan2 di atas dikisar halus)
* 1/2 kilo udang hidup - dikupas kulitnya
* 1.5ltr santan drpd 1 biji kelapa
* garam secukup rasa
* 6 helai daun kesom - dipetik2
* secukup minyak utk menumis
* 2 kilo mee laksa - dicelur
* 250 g tauge - dibersihkan
* 5 keping tauhu pok - dipotong 2
* 20 biji fish ball,fish cake -dihiris
* 5 biji telur rebus - dibelah 2
* 1 batang timun - dihiris seperti btng mancis
* sambal tumis secukupnya
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg di kisar hingga garing. Masukkan udang hidup dan gaul rata.
2. Masukkan santan,tahu pok, fish ball,1/2 daun kesum dan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih.
3. Cara menyediakan laksa:- dlm sebuah mangkuk, bubuh mi laksa,tauge,timun dan tuangkan kuah laksa dgn rencah2nya dan hias atasnya dgn telur rebus,hirisan daun kesum dan sambal tumis.
4. Enak di makan ketika masih panas.:positive:
LAKSA NYONYA MELAKA was created by khumaira
Bahan-bahan ( 8-10 orang )
* 15 tangkai cili kering
* 20 ulas bawang kecil
* 4 ulas bawang putih
* 5 biji buah keras
* 1/2 inc. kunyit hidup
* 4 batang serai
* 1/2 cwn udang kering
* (bahan2 di atas dikisar halus)
* 1/2 kilo udang hidup - dikupas kulitnya
* 1.5ltr santan drpd 1 biji kelapa
* garam secukup rasa
* 6 helai daun kesom - dipetik2
* secukup minyak utk menumis
* 2 kilo mee laksa - dicelur
* 250 g tauge - dibersihkan
* 5 keping tauhu pok - dipotong 2
* 20 biji fish ball,fish cake -dihiris
* 5 biji telur rebus - dibelah 2
* 1 batang timun - dihiris seperti btng mancis
* sambal tumis secukupnya
Cara-cara
1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg di kisar hingga garing. Masukkan udang hidup dan gaul rata.
2. Masukkan santan,tahu pok, fish ball,1/2 daun kesum dan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih.
3. Cara menyediakan laksa:- dlm sebuah mangkuk, bubuh mi laksa,tauge,timun dan tuangkan kuah laksa dgn rencah2nya dan hias atasnya dgn telur rebus,hirisan daun kesum dan sambal tumis.
4. Enak di makan ketika masih panas.:positive:
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.294 seconds