- Posts: 582
- Thank you received: 1
TAU FOO FAH
16 years 2 weeks ago #32755
by khumaira
Bahan-bahannya:
300 gram kacang soya
3 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh sekko/ GDL
2 cawan air kacang soya
3 helai daun pandan
Cara-caranya
1. Rendam kacang soya selama 4 - 5 jam.
2. Kisar kacang soya dengan 5 cawan air. Perah menggunakan kain muslin.
3. Kemudian kisar kali kedua hampas kacang soya dengan 7 cawan air. Ketepikan
2 cawan air kacang soya.
4. Didihkan air kacang soya dengan daun pandan.
5. 2 cawan air kacang soya dicampurkan dengan tepung jagung dan sekko/ GDL dikacau
rata.
6. Tuang campuran air kacang soya bersama tepung jagung dan sekko kedalam bekas nasi
ataupun tupperware.
7. Air kacang soya yang telah mendidih tu dituang kedalam bekas yang mengandungi air
kacang soya yang telah dicampur sekko dan tepung jagung tu dengan cara teknik teh
tarik iaitu dari bawah naik keatas jadi air kacang soya yang panas itu sebati
dengan air soya yang dicampur sekko dan tepung jagung.
8. Jika permukaan ada buih dibuang buihnya TAPI JANGAN DIKACAU. Kemudian tutup, lepas
30 minit - 1 jam, kemudian boleh dihidangkan dengan sirap gula.
TAU FOO FAH was created by khumaira
Bahan-bahannya:
300 gram kacang soya
3 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh sekko/ GDL
2 cawan air kacang soya
3 helai daun pandan
Cara-caranya
1. Rendam kacang soya selama 4 - 5 jam.
2. Kisar kacang soya dengan 5 cawan air. Perah menggunakan kain muslin.
3. Kemudian kisar kali kedua hampas kacang soya dengan 7 cawan air. Ketepikan
2 cawan air kacang soya.
4. Didihkan air kacang soya dengan daun pandan.
5. 2 cawan air kacang soya dicampurkan dengan tepung jagung dan sekko/ GDL dikacau
rata.
6. Tuang campuran air kacang soya bersama tepung jagung dan sekko kedalam bekas nasi
ataupun tupperware.
7. Air kacang soya yang telah mendidih tu dituang kedalam bekas yang mengandungi air
kacang soya yang telah dicampur sekko dan tepung jagung tu dengan cara teknik teh
tarik iaitu dari bawah naik keatas jadi air kacang soya yang panas itu sebati
dengan air soya yang dicampur sekko dan tepung jagung.
8. Jika permukaan ada buih dibuang buihnya TAPI JANGAN DIKACAU. Kemudian tutup, lepas
30 minit - 1 jam, kemudian boleh dihidangkan dengan sirap gula.
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.267 seconds