Remember Me     Forgot Login?   Sign up  

LAKSA KEDAH

More
15 years 1 month ago #32786 by khumaira
LAKSA KEDAH was created by khumaira





Bahan-bahan utk kuah

1kg ikan kembung(ikan lain pun boleh)
20 tangkai cili kering(bleh kurangkan klu tak mkn pedas)
belacan
3 labu bawang besar
6 keping asam gelugur
garam
bahan perasa
bunga kantan(di belah 2)
daun kesum
air

cara memasak:

1.ikan di bersihkan dan di rebus.asingkan isi dan blender hingga hancur.tulang d blender berasingan dan di tapis ambil airnya saja.

2.blender cili kering,belacan,bawang besar hingga hancur.masukkan ke dalam periuk.

3.masukkan juga isi ikan dan air dari tulang ikan yg d blender td.air rebusan ikan td jugak boleh di gunakan.

4.masukkan air jika kuahnya terlalu pekat.kemudian masukkan asam keping,bunga kantan dan daun kesum ke dalam periuk.

5. didihkan kuah tersebut..kemudian masukkan garam dan bahan perasa..biarkan kuah td mendidh..dah masak tutup api yer

bahan utk ulaman
daun selom/salad/pucuk gajus
timun
bawang besar
bunga kantan
telur rebus
cili padi
Attachments:
Moderators: khumaira
Time to create page: 0.467 seconds